Nederland: 60.000 betogers tegen Balkenende. Het begin van een hete herfst.

Ongeveer 60.000 boze vakbondsleden verzamelden zich maandag 20 september op de Rotterdamse Coolsingel om uiting te geven aan hun ongenoegen over de aangekondigde kabinetsplannen. Werknemers afkomstig uit Rotterdam, West-Brabant, Zeeland en Den Haag werden ondersteund door groepen scholieren die vanuit verschillende Rotterdamse scholen in staking gegaan waren tegen het kabinet Balkenende.

Ron Blom

De grootste haven ter wereld lag plat. Het was niet alleen de afbraak van de pensioenen die de mensen uit bedrijven zoals de havens, de brandweer, de ziekenzorg, de gemeentereiniging, de spoorwegen,… de straat op dreef. Het ging evenzeer om de afbraak van de ziekteverzekering, de zorg, het onderwijs, kortom het hele bezuinigingspakket dat de regering de Nederlandse bevolking oplegt.

Scholieren

De socialistische organisatie Offensief begon ’s morgens met het uitdelen van een duizendtal pamfletten op het MBO-scholencomplex Technikon en ook op een andere school waar een lid van Offensief lessen volgt werden voorbereidingen getroffen voor een staking. Het lukte Offensief om vergezeld van een spandoek een groep van ongeveer 60 scholieren mee te krijgen naar de Coolsingel.

Velen van hen hielpen mee met het uitzetten van honderden Offensiefpamfletten. Bovendien bleken ze zeer getalenteerd te zijn in het roepen van leuzen en met hun enthousiasme staken ze de protesterende werknemers aan om ook wat meer kabaal te maken.

Groeiend zelfvertrouwen

Op het podium waren de voorzitters te horen van de vakbondcentrales FNV, CNV en MHP en ook de oppositieleiders Wouter Bos (PvdA), Marijnissen (Socialistische Partij) en Halsema (GroenLinks). Verder was er voorzien in cabaret van havenarbeiders en de Rotterdamse Carry leverde ook haar steentje bij.

De sfeer was ontspannen. Er was zichtbaar sprake van een groeiend zelfvertrouwen en strijdbaarheid. De verwachte aantallen waren duidelijk overtroffen. De opkomst vormt een belangrijke stimulans voor de komende staking in Amsterdam op 27 september en voor de landelijke actiedag op zaterdag 2 oktober, waar meer dan 100.000 mensen worden verwacht.

De FNV heeft inmiddels ook haar inzet voor de komende CAO-onderhandelingen bekendgemaakt. De eis is 1,25% loonsverhoging en 1,75% voor de reparatie van de schade aangericht door de kabinetsplannen. De regering zet zoals bekend in op de nullijn.

Honger naar socialistische ideeën

Offensief verkocht met de ondersteuning door kameraden van de Belgische zusterorganisatie Linkse Socialistische Partij zo’n 140 exemplaren van haar nieuwste krant. Bovendien haalden we nog voor 27 euro geld voor het strijdfonds op. Verder verzamelden we de namen van meer dan 30 contacten, merendeels jongeren, die verder willen gaan met acties op hun school.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist