Liberalisering energiemarkt zorgt voor hogere prijzen

De liberalisering van de energiemarkt heeft, zoals we hadden voorspeld, niet gezorgd voor een daling van de energieprijzen voor de bevolking. Integendeel! Uit een recent onderzoek van de consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt dat een gezin, sinds de liberalisering van de energiemarkt, gemiddeld 50 euro meer betaald.

Karel Mortier

Voor de meeste gebruikers is ook aardgas duurder geworden sinds de liberalisering. Volgens Test-Aankoop is de stijging van de energieprijzen vooral een gevolg van de extra belastingen die de overheid heeft ingevoerd, sinds de liberalisering van de energiemarkt. Dit om de verliezen van de gemeenten als gevolg van de liberalisering te compenseren. Een aantal steden en gemeenten, zoals Gent, verhoogden hun gemeentebelastingen en bespaarden op allerlei diensten voor de bevolking.

Een andere belangrijke oorzaak voor de hoge energieprijzen zou de quasi monopoliepositie zijn van Electrabel, de melkkoe van de Franse multinational Suez en haar Belgische aandeelhouders. In 2003 verkreeg Suez meer inkomsten in België dan in Frankrijk. Volgens een aantal experten zou Electrabel het belangrijkste onderdeel zijn van de Franse groep, die gebukt gaat onder zware schulden.

Electrabel, daarentegen, is schuldenvrij. Volgens Luc Barbé, de kabinetschef van voormalig staatssecretaris voor Energie Olivier Deleuze (Ecolo), zou de huidige regering de energieprijzen in België doelbewust hoog houden. Met de bedoeling dat Electrabel die inkomsten kan gebruiken om in het buitenland te groeien, op een ogenblik dat de buitenlandse concurrenten gebukt gaan onder een enorme schuldenberg en moordende concurrentie op de thuismarkt.

“Goed voor de mensen”?

Voor de burgerlijke partijen was de daling van de energieprijzen het belangrijkste argument voor de liberalisering van de energiemarkt. Volgens Steve Stevaert (SP.a) was de liberalisering “goed voor de mensen”, omdat “de mensen” minder zouden moeten betalen…

De échte liberalisering moet bovendien nog komen. Minister van (te privatiseren) Overheidsbedrijven Vande Lanotte (SP.a) wil dat de NMBS op zoek gaat naar een andere stroomleverancier: Electrabel zou te duur zijn geworden. Probleem is dat die andere bedrijven niet beschikken over de nodige infrastructuur om de NMBS van energie te voorzien. Er zullen dus nieuwe energiecentrales gebouwd moeten worden. Misschien moet zelfs het hoogspanningsnetwerk uitgebreid worden om al die extra energie te transporteren. Over energiebesparing gesproken!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie