Zware aardbeving in Chili. Politie treedt op tegen slachtoffers

We publiceren een eerste kort artikel van Socialismo Revolucionario, onze Chileense zusterorganisatie, naar aanleiding van de verwoestende aardbeving en de gevolgen ervan.

Chili werd geraakt door een enorme aardbeving die het hele land deed schudden. Het epicentrum van de beving lag dicht bij de stad Concepción, de tweede stad van het land. De wegen en de telefoonverbindingen zijn nog steeds onderbroken of volledig uitgevallen. Na de aardbeving volgden verschillende zeebevingen en een tsunami waarbij een aantal dorpen aan de kust hard werden geraakt.

De informatie is nog steeds erg beperkt, maar de meeste inwoners hebben naar hoger gelegen gebieden kunnen vluchten waardoor de tsunami weinig slachtoffers heeft gemaakt.

Heel wat huizen werden vernield of liepen grote schade op. Volgens officiële schattingen werden zowat 1,5 miljoen huizen geraakt. Verschillende regio’s zitten zonder energie (ook geen elektriciteit) en zonder water. In een aantal regio’s waren de mensen verplicht om de supermarkten open te breken om voedsel en water te hebben voor zichzelf en hun gezinnen. In een aantal gevallen werd de politie evenwel ingezet om te vermijden dat de bevolking zich een toegang verschafte tot levensnoodzakelijke producten. In de plaats van het water en voedsel, of melk voor baby’s, ordentelijk te verdelen werd de beveiliging van het private eigendom voorop gesteld. Dat is een onwaarschijnlijke benadering na de ramp die de Chileense bevolking heeft getroffen.

Leden en sympathisanten van Socialismo Revolucionario willen iedereen bedanken die bezorgd was of die een solidariteitsbericht heeft gestuurd. Voor zover we weten zijn er onder onze leden en sympathisanten geen slachtoffers gevallen, maar met bepaalde regio’s hebben we nog geen contact kunnen leggen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie