Zuid-Afrika: studenten betogen voor gratis onderwijs

500 studenten uit Durban, Kwa Zulu Natal, betoogden op donderdag 9 september door de stad om gratis onderwijs te eisen. De betoging was georganiseerd door de Socialist Student Movement, een strijdbare socialistische studentenorganisatie opgezet door de Democratic Socialist Movement, de Zuid-Afrikaanse tegenhanger van LSP.

Liv Rhodin, Durban

Het idee voor een protestdag voor gratis onderwijs kwam er van de Socialist Student Movement (SSM) aan de universiteit van Kwa Zulu Natal na een betoging naar het kantoor van de vice-rector van de universiteit als protest tegen de niet-betaling van de beurzen voor studenten. Zowat 500 studenten kwamen toen betogen vanuit één campus van de universiteit. Die studenten kwamen in aanmerking voor een beurs van de National Student Financial Aid Scheme (NSFAS), maar kregen te horen dat ze geen geld zouden krijgen omdat het geld op was. Hierdoor konden veel studenten niet langer deelnemen aan de universitaire studies omdat ze niet in staat waren om hun lesgeld en accommodatie te betalen. De SSM nam dit op en organiseerde een succesvolle betoging waardoor we druk konden zetten en het debat lanceren rond dit thema.

Op de betoging waren er verschillende organisaties, waaronder de Pan Africanist Student Movement of Azania (PASMA), Black Consciousness Youth of Azania (BCYA) en vertegenwoordigers van bewegingen zoals het sociaal forum van Durban en van Ethekwini. Een aantal professoren namen eveneens deel aan de actie.

Bij de toespraken werd de noodzaak van een socialistisch alternatief benadrukt, de studenten riepen slogans voor de noodzaak van gratis onderwijs en stelden dat het kapitalisme gefaald heeft in het land en dat ze daarom socialisme willen. Er werd een memorandum overhandigd aan de provinciale minister van onderwijs, Ina Cronie (ANC), die de schuld probeerde af te schuiven op de nationale regering door te benadrukken dat zij niet verantwoordelijk was voor het universitair onderwijs aangezien dit een nationale bevoegdheid is. Ze stelde ook dat de autoriteiten van de universiteit verantwoordelijk zijn voor de financiële uitsluitingen. Ze beweerde daarnaast dat de regionale regering aan het werken is aan het versterken van de infrastructuur in de scholen. De betogers aanvaardden de uitvluchten van de minister niet en noemden de minister een leugenaar aangezien het haar partij, het ANC, is die een neo-liberaal beleid voert dat ertoe leidt dat de situatie voor studenten moeilijker wordt.

Op de betoging was er een strijdbare sfeer. Het werd algemeen aanvaard dat dit slechts het begin is van een strijd voor gratis onderwijs. Het was ook duidelijk dat er nog meer acties zullen volgen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie