Actie tegen combitaks

Eind 2008 werd bij Carrefour geprotesteerd tegen de poging om de lonen en arbeidsvoorwaarden in Brugge naar beneden te trekken. Het personeel stelde toen al terecht dat dit slechts een voorbode was voor een algemene aanval. Het protest werd met repressie beantwoord. Deurwaarders en agenten kwamen tussen, verschillende actievoerders werden opgepakt. Eén van hen, een militant van ACOD-onderwijs, werd in Sint-Pieters-Leeuw opgepakt en een combitaks opgelegd. Daartegen wordt geprotesteerd.

Vandaag was de inleidende zitting en er werd door een 20-tal militanten betoogd aan het Brusselse justitiepaleis. Ze nemen het niet dat syndicale militanten worden vervolgd omwille van hun syndicale activiteiten. De timing van de inleidende zitting viel samen met de acties bij verschillende Carrefourvestigingen tegen het nieuwe herstructureringsplan waarbij 1.672 jobs bedreigd zijn en de andere werknemers in een slechter paritair comité zouden terecht komen. De veralgemening van die maatregel was hetgeen waartegen eind 2008 al werd geprotesteerd. De herstructurering vandaag maakt duidelijk dat het protest toen meer dan gerechtvaardigd was.

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw dacht er anders over en besloot een combitaks op te leggen aan een militant die was opgepakt. Hij werd opgepakt omdat hij deelnam aan een stakerspost. Dat de arrestatie ten onrechte gebeurde, was voor de gemeente onvoldoende reden om geen combitaks van 50 euro op te leggen. De militant weigerde principieel om dit te betalen en protesteerde. Nu dus ook voor de rechtbank in Brussel.

ACOD-VUB is een campagne gestart om de militant te verdedigen en kreeg daarbij steun van verschillende delegaties en militanten. Een 20-tal militanten nam deel aan de actie deze morgen. Onder hen leden van ACOD-Onderwijs, maar ook van de ministeries en een delegatie van de Algemene Centrale Antwerpen-Waas. Vlaams parlementslid Kurt Deloor (SP.a) was eveneens aanwezig en steunt de campagne. Eerder deze week kaartte hij deze kwestie aan bij minister Bourgeois die evenwel wees op de gemeentelijke autonomie. Deloor verklaarde dat hij alle gemeenten met een combitaks zal aanschrijven om de combitaks bij betogingen en acties af te schaffen, net zoals dit eerder in Gent gebeurde. Op dit ogenblik zouden er een 20-tal gemeenten zijn met een dergelijke combitaks.

Wij ondersteunen het verzet tegen de repressie en de criminalisering van sociale actie. Intussen is bovendien duidelijk geworden dat het protest tegen de aanvallen op de arbeidscondities en lonen bij Carrefour meer dan gerechtvaardigd waren. In Brugge is de opening van een vestiging aan de Blauwe Toren met lagere lonen en slechtere arbeidsvoorwaarden gebruikt om nu over te gaan tot de sluiting van de hypermarkt in Sint-Kruis. Een aantal andere vestigingen zal worden overgenomen door groep Mestdagh, voor 25% in handen van… Carrefour.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie