Werkonderbrekingen bij de spoorwegen

De spanningen lopen op bij de spoorwegen. Deze zomer zijn er al spontane acties geweest in een aantal stations waaronder La Louvière, Antwerpen, Namen, Mons,… Daarmee werd geprotesteerd tegen de toepassing van de herstructureringsplannen.

Een correspondent

Aanleiding tot nieuwe ontevredenheid is het feit dat veel personeelsleden buiten kader geplaatst worden omdat hun post verdwijnt, zonder dat ze weten waar naar toe. Het herscholingsprogramma dat in het akkoord voorzien werd voor deze groep mensen, staat nog nergens.

Door de afvloeiingsmaatregelen is er op een aantal plaatsen al personeel te kort. Ook over B-cargo, de goederentak is er geen duidelijkheid, ook daar weet het personeel niet wat hen te wachten staat.

Er is een groeiende ongerustheid en onvrede bij het spoorpersoneel die geleidelijk aan de gevolgen van de plannen beginnen te voelen en vrezen voor wat hen te wachten staat. De vakbonden oordelen dat het herstructureringsplan niet correct uitgevoerd wordt.

Bovendien nemen ze het niet dat Vinck hen niet consulteerde noch informeerde over het plan om in 41 stations de loketten te sluiten. Reizigers zouden in die stations geen ticket meer kunnen kopen of informatie krijgen. Het is duidelijk dat na verloop van tijd het stationsgebouw zelf ook zal sluiten en dan blijven de reizigers letterlijk in de kou staan.

ACOD-spoor organiseerde daarom vandaag werkonderbrekingen in een aantal grote stations. Het personeel kwam samen om meer duidelijk te krijgen over de stand van zaken en blokkeerde nadien een aantal treinen. Zo werden in Brussel-Zuid 2 Thalystreinen gedurende een driekwartier geblokkeerd en door acties in andere grote stations, voornameijk in Wallonnië, zat het treinverkeer richting Brussel, Charleroi, Namen, Antwerpen, Luik,… in de knoop en waren er her en der vertragingen. De vakbond wil hiermee druk uitoefenen voor de onderhandelingen aanstaande maandag 20sept.

Deze actie toont aan dat de onvrede alsook de stakingsbereidheid groot is. Het is dan ook niet uit te sluiten dan er nog meer acties zullen volgen in de komende periode. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie