Agfa Gevaert: arbeidersvakbonden reageren op uitlatingen directie

De arbeidersvakbonden (ABVV en ACV) bij Agfa Gevaert hebben een scherp antwoord geformuleerd op de uitlatingen van de directie in enkele "bevriende kranten" eind vorige week. De media werden er door de directie bijgehaald om nog eens fors uit te halen naar de arbeiders. De voorzitter van de raad van bestuur probeerde daarbij de arbeiders en bedienden tegen elkaar op te zetten en het verzet tegen aanvallen op het inkomen van de arbeiders als onverantwoord te bestempelen. Het syndicale antwoord op het moddergooien in de media brengt een ander beeld…

Standpunt van de arbeidersbonden ABVV en ACV bij Agfa Gevaert. PDF op de website van ABVV Agfa Gevaert

DE WONDERBOYS VAN AGFA

De directie van Agfa heeft vandaag in een aantal bevriende kranten mogen uithalen naar de arbeiders. Net zoals in het dossier van een ander belangrijk chemisch bedrijf probeert de directie van Agfa Gevaert, dat voor het eerst sinds lang weer winst maakt – en daar zijn we blij om – via de media druk uit te oefenen om de arbeiders te doen inleveren. De zelfverklaarde wonderboys van dienst zijn deze keer Julien De Wilde, de voorzitter van de raad van bestuur en Jo Cornu, de afscheidnemende CEO.

De arbeiders kunnen Agfa de das omdoen of succesvol maken (De Wilde in De Standaard), ‘Ik dank sommigen, niet allemaal. Enkel zij die samen met ons in de boot zijn gesprongen om het bedrijf te redden. Iedereen zal wel weten wie ik bedoel’ (De Wilde in De Tijd), ‘Arbeiders kunnen Gevaert maken of kraken’ (Gazet van Antwerpen).

Bedankt dus aan de bedienden, rode kaart voor de arbeiders of hoe de wilde voorzitter van de raad van bestuur, tegen elke logica van modern personeelsbeleid en sociaal overleg in, vindt dat er goede en slechte werknemers zijn bij Agfa, brave en stoute. En zoals het spreekwoord zegt: wie stout is krijgt lekkers, wie braaf is krijgt niets.

De wilde voorzitter nodigt de arbeiders uit om nu ook in de boot te stappen en dus, net zoals de bedienden dat vorig jaar deden, in te leveren. Hij vergeet hierbij dat de arbeiders al jarenlang in de boot, of beter gezegd, in een stuurloos schip zitten. Een schip dat, afhankelijk van welke goedbetaalde manager aan het roer zit, reeds alle windrichtingen is uitgevaren. Telkens zou het beter worden en telkens zouden de opofferingen van de arbeiders het schip weer rechttrekken. Maar telkens eindigde het verhaal met een kapitein die, een fikse bonus onder de arm, met de noorderzon vertrok. En de arbeiders? Zij bleven doorroeien, tegen beter weten in.

Ook vergeet de wilde voorzitter te vertellen dat de vakbonden van de arbeiders vorig jaar een half jaar lang het ene constructieve voorstel na het andere deden: van een renteloze lening aan het bedrijf over gesubsidieerde arbeidsduurvermindering tot crisistijdkrediet. Bovenop de reeds veelgebruikte tijdelijke werkloosheid welteverstaan. De vakbonden hadden een perfecte win-win situatie voorgesteld (alleen de vakbonden deden voorstellen tijdens het overleg, de directie kwam nooit verder dan het woord ‘inleveren’): met onze voorstellen kon Gevaert kosten besparen zonder het inkomen van de arbeiders te laten zakken maar het was nooit genoeg. Het werd snel duidelijk dat het geen kwestie was om te besparen op de kosten, neen, de arbeiders moesten, zoals de bedienden VOORAL INKOMENSVERLIES LIJDEN.

En de cijfers geven ons nu gelijk: zonder de harde inlevering (maar wel met pestmaatregelen zoals het busvervoer afschaffen) haalt Materials, waar hoofdzakelijk arbeiders werken, veruit de beste resultaten: een omzetstijging van 12,5%. En dat komt omdat de arbeiders zich hebben dubbel geplooid mijnheer De Wilde. Dag en nacht, week en weekend en als het even niet ging voor het bedrijf dan maar tijdelijk werkloos. Stank voor dank dus. De arbeidersvakbonden nemen akte van de verklaringen en stellen onthutst vast dat de directie liever met modder gooit in de pers dan praat aan de onderhandelingstafel. Voor ons hoeft verder overleg dan ook niet. Wij weten wie de échte wonderboys van Agfa zijn: de arbeiders.

En omdat de directie het niet doet, zeggen wij het luid en duidelijk.

bedankt arbeiders van Materials om de boot boven water te houden !

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie