Duitsland: protest tegen Groene minister Joschka Fischer in Aachen

De Groenen hadden geen rekening gehouden met deze mogelijkheid, maar toen hun minister Joschka Fischer naar de stad kwam om deel te nemen aan de lancering van de lokale verkiezingscampagne van de Groenen, waren er enkele honderden betogers die deelnemen aan de maandagbetogingen tegen het besparingsplan Hartz IV. De betogers lieten luidkeels hun ongenoegen blijken tegenover de minister van buitenlandse zaken die op uitnodiging van de Groenen in Aachen een bezoek bracht aan de stad.

Er werden slogans meegedragen zoals: “Opdat Fischer een Armani zou hebben, maakt hij komaf met de sociale zekerheid”, “Hartz IV voor politici – een degelijk loon voor ons!” en “Met Schröder en Fischer zijn we zeker van oorlog en sociale afbraak!”. Deze slogans verschenen overal op het ogenblik dat Fischer een toespraak wou houden. Daarop probeerde Fischer de meubelen te redden en nam hij de verdediging van het besparingsplan op zich: “Als wij die her-vormingen niet doorvoeren, verliezen we nog sterker op vlak van onze concurrentiepositie”, aldus Fischer. Het hoeft geen verbazing te wekken dat deze toespraak werd verstoord door het roepen van slogans als “We stoppen Hartz IV”, met fluitjes en met luid boe-geroep.

Het protest maakte duidelijk dat de woede tegen Hartz IV ook in het westen van Duitsland sterk aanwezig is, ook al blijven de maandagbetogingen er nog beperkt qua omvang. Om daar verandering in te brengen wordt op 18 september in Düsseldorf, de regionale hoofdstad van de deelstaat Nordrhein-Westfalen, betoogd. Die betoging maakt deel uit van de mobilisatie naar een nationale betoging in Berlijn op 2 oktober.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist