Interview met Dominique Willaert van de stuurgroep van de Ronde Tafel van Socialisten

20 maart: dag van het socialisme

Op 20 maart vindt in Gent de “Dag van het Socialisme” plaats, een discussiedag met sprekers van diverse achtergronden, jammer genoeg enkel vanuit Nederlandstalige hoek. Het initiatief gaat uit van de Ronde Tafel van Socialisten waaraan ook LSP meewerkt. We spraken over dit initiatief met Dominique Willaert, actief in het sociaal-artistieke Victoria Deluxe en lid van de stuurgroep van de Ronde Tafel van Socialisten.

Interview door Bart Vandersteene. Dit artikel komt uit de februari-editie van "De Linkse Socialist"

LS: Dominique, waarom heb je besloten je te engageren in de Ronde Tafel? En waarom nu?

DW: “Het begon in feite met een zeer persoonlijke ontgoocheling over de evolutie van de SP.a. Dit heeft me kwaad gemaakt, zeker toen men bij de overstap van Bert Anciaux de term socialisme uit de naam wou schrappen. Ik was kwaad en ontgoocheld en vond het nodig om iets te ondernemen om socialisme als referentiekader terug op de agenda te kunnen plaatsen. Bij toeval belandde een tekstje van mij over de noodzaak aan een groot socialistisch congres bij Tom Demeester van de PVDA. Daar was men reeds begonnen om de eerste individuen te verzamelen voor een Ronde Tafel. Op die manier ben ik toegetreden tot de initiatiefnemers van de Ronde Tafel van Socialisten.”

LS: Wat mogen de lezers zich voorstellen bij deze Ronde Tafel?

DW: “Het is nog steeds een embryonaal zoekend initiatief dat socialisten van verschillende strekkingen bij elkaar brengt en dat verenigend en verbindend werkt. Men zou kunnen stellen dat er twee grote taken zijn voor de Ronde Tafel. Ten eerste, de ontwikkeling van een kritische houding met betrekking tot het socialisme, zoals dat van de SP.a, maar ook dat van het Oostblok. En anderzijds de zoektocht naar wat ons vandaag kan binden in de strijd voor een andere, socialistische samenleving. Persoonlijk hoop ik dat dit kan uitgroeien tot een nieuwe socialistische beweging. We moeten trouwens dringend de belangrijke theorie van onder het stof halen. We leven in een anti-theoretisch tijdperk waar de waan van de dag domineert en alles op een zogenaamd pragmatische manier wordt benaderd. De Ronde Tafel moet resoluut kiezen voor een ideologische benadering van actuele thema’s.”

LS: Wat mogen we verwachten van de eerste publieke activiteit, de Dag van het Socialisme.

DW: “De eerste Dag van het Socialisme wil die mensen bij elkaar brengen die vandaag de moed hebben om ideologisch stil te staan bij de socialistische theorie verbonden aan het marxisme. We willen mensen verenigen in verschillende debatten die in acht werkgroepen zullen plaatsvinden. De dag moet de overtuiging sterken dat we een socialistisch perspectief kunnen aanbieden in de samenleving. Vooral jongeren moeten terug het verhaal horen dat er meer dan één maatschappelijk systeem mogelijk is. Jongeren durven vandaag niet meer utopisch denken. Ze zien wel de economische mondiale problemen, maar hebben het moeilijk om deze expliciet als kapitalisme te benoemen. Tegenover het individualisme dat er op alle mogelijke manieren wordt ingepompt moeten we terug collectieve alternatieven durven plaatsen, de solidariteit en de gemeenschap centraal plaatsen. En als we kanttekeningen maken bij wat er gebeurde in het Oostblok betekent dit allesbehalve dat we het socialistisch referentiekader op zich over boord gooien.”

LS: Er bestaat veel verwarring over wat socialisme nu juist betekent. Hoe zou jij het invullen en begrijpbaar proberen uitleggen?

DW: “Socialisme betekent voor mij durven geloven in de kracht van de gemeenschap en het streven naar een algemeen en een gedeeld belang. Het gaat over het wegwerken van de verschillen tussen arm en rijk, het creëren van een zo groot mogelijk geluk voor iedereen. Als je vandaag de onvatbare concentratie van rijkdom ziet bij een heel klein deel van de bevolking, dan moeten we durven stellen dat onze taak niet is om aan armoedebestrijding te doen, maar aan rijkdombestrijding. Sociale rechtvaardigheid moet ons ethisch uitgangsprincipe zijn en dat kan enkel wanneer er een grotere rol is voor de staat, de gemeenschap, in de organisatie van de samenleving.”

LS: En hoe kunnen we dit volgens jou realiseren?

DW: “Dat kan enkel via een politiek project. We moeten opnieuw politiek durven handelen en dan bedoel ik niet enkel in de klassieke zin van het woord. Er bestaan veel andere wegen. Het gaat hem om de rol die je inneemt in het publieke debat, in de organisatie waar je voor werkt, in het organiseren van en participeren in manifestaties, activiteiten,…”

LS: Wat mogen we nog verwachten van de Ronde Tafel?

DW: “Er zit vandaag een sterke dynamiek in onze stuurgroep. Wat toch enigszins verrassend is gezien de politieke verschillen bij sommige van de deelnemers. Er is een gedeeld belang ontstaan bij de deelnemers van LSP, PVDA, het vroegere CAP en vele anderen. Er wordt op een broederlijke manier samengewerkt en dat belooft voor de toekomst. Het smaakt naar meer. We moeten erover waken dat het geen éénmalig initiatief wordt en dat er een vervolg komt na 20 maart.”


Schrijf je in voor de Dag van het Socialisme 20 maart 2010 in De Vooruit te Gent. www.dagvanhetsocialisme.be

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie