Kopenhagen brengt geen oplossing

De klimaatconferentie in Kopenhagen heeft niets opgeleverd. De problemen zijn nochtans enorm groot. Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie is de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht nu op het hoogste niveau in 650.000 jaar. In Kopenhagen werd de wetenschappelijke geldigheid van het rapport van het Internationaal Panel inzake Klimaatverandering erkend. Daarin werd gewaarschuwd voor een temperatuursverandering met twee graden. De voorzitter van dit panel waarschuwde in september dat de temperatuur tegen het einde van de eeuw met zeven graden kan stijgen.

Europese hypocrisie

De Europese leiders in Kopenhagen waren er snel bij om de verantwoordelijkheid voor het mislukken van de Klimaattop aan anderen toe te schrijven. Dat is hypocriet als je weet dat dezelfde Europese leiders in eigen regio overgaan tot het liberaliseren van het openbaar vervoer. Op 17 december, terwijl de Klimaattop nog bezig was, betoogde het spoorwegpersoneel in een Europese betoging tegen de liberaliseringen. Deze betoging wordt dit jaar mogelijk gevolgd door een gemeenschappelijke Europese stakingsdag.

Ook in ons land dreigt het liberaliseringsbeleid verregaande negatieve gevolgen te hebben voor het milieu. Het goederentransport B-Cargo moet volgens de directie worden gefilialiseerd. Hierdoor zal verspreid vervoer (een konvooi van wagons van verschillende bedrijven) minder interessant zijn, daar is geen winst te rapen voor de private bedrijven. Dit gespreid vervoer heeft betrekking op zowat 80% van het goederentransport. Wat zal er gebeuren indien dit ook allemaal over de weg gebeurt? Zowel voor de veiligheid, arbeidsomstandigheden als het milieu zou dat een ramp zijn. En hiervoor kan de verantwoordelijkheid niet op de Amerikanen of de Chinezen worden afgeschoven…


Opwarming van de aarde?

Deze winter was er op het eerste gezicht weinig te merken van de opwarming van de aarde. Dit leidde er bij sommigen toe om, na het ruimen van de sneeuw, de argumentatie inzake klimaatverandering onder tafel te vegen.

Het koude weer van de afgelopen winter is het resultaat van een ongewone verandering in het weersysteem, waardoor de normale lucht die van over het warme water van de Golfstroom tot bij ons komt dat nu niet heeft gedaan. In de plaats daarvan kregen we lucht vanuit het noorden.

In 2007 was er het grootste verlies van poolijs ooit en dat warmt het poolwater op. Deze opwarming volstaat niet om het ook bij ons warmer te maken, maar het versterkt wel de trend van het verdwijnen van het poolijs. Dat leidt tot een grotere uitstoot van methaan, een broeikasgas dat 25 keer krachtiger is dan carbondioxide, dat vandaag vast zit in de permafrost. Wetenschappers stellen dat het koude smeltwater van het ijs van Groenland de Golfstroom kan afblokken. Dat kan het noordelijke Atlantische gebied de komende decennia in een nieuw ijstijdperk terecht brengen terwijl de rest van de wereld langzaam aan begint te koken. De opwarming van de aarde brengt ons dus meer sneeuw.

Klimaatveranderingen vormen een internationaal probleem en er is nood aan een internationale oplossing. De conferentie in Kopenhagen heeft aangetoond dat de wereldleiders niet in staat zijn om antwoorden te bieden op de ecologische ramp. Dat komt omdat het systeem dat zij vertegenwoordigen, het globale kapitalisme, gebaseerd is op meedogenloze concurrentie voor grondstoffen en winsten op korte termijn.

De heersende klassen van de machtigste landen gebruiken de neokoloniale wereld als goedkope bron van arbeid en grondstoffen. Daarbij zijn de mensen en het milieu van ondergeschikt belang. De ondergeschikte positie van de neokoloniale wereld bleek nogmaals in Kopenhagen: de machtigste landen hielden een conferentie binnen de conferentie en uiteindelijk werd het vage akkoord zonder volledige raadpleging aangekondigd door de VS. Ook op dit vlak leidt de hoop in Obama niet tot echte verandering.

Terwijl de wereldleiders bleven palaveren, is het probleem van klimaatverandering erg dringend. Elf van de afgelopen veertien jaar behoorden bij de warmste ooit. Het afsmelten van het poolijs versterkt en versnelt het kettingproces van ecologische vernietiging. De gassen in de bevroren ondergrond aan de polen vormen een tijdbom voor de planeet. Daartegenover is er nood aan ernstige maatregelen. De maatregelen van Kyoto waren bijzonder beperkt en zelfs deze werden niet nagekomen. Het gebrek aan antwoord op de klimaatveranderingen vormt volgens voormalig econoom van de Wereldbank Stern “het grootste falen ooit van de markt.” Waarom zouden we oplossingen dan overlaten aan de verantwoordelijken voor de markteconomie?

Er is nood aan een democratische controle van de productie door de arbeiders en de gemeenschap opdat de aanwezige middelen in de samenleving rationeel zouden kunnen worden aangewend. Er is nood aan een socialistisch alternatief zodat er voldoende kan worden geïnvesteerd in milieuvriendelijke alternatieven en een planmatige aanpak van de dioxine-uitstoot.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie