Home / Op de werkvloer / Voeding / Na Inbev nu Alken-MAES geblokkeerd

Na Inbev nu Alken-MAES geblokkeerd

Sinds gisteren wordt de fabriek van Alken-Maes geblokkeerd. Na AB-Inbev werden ook zij getroffen door ontslagen, en blijven ze niet bij de pakken zitten. LSP ging haar solidariteit betuigen aan de delegatie en sprak met de actievoerders.

Verslag en foto’s door Jonas en Kjel (Gent)

Sinds gisterenochtend om 9 uur wordt de brouwerij Christal-Alken, nabij Hasselt, door de vakbondsdelegatie geblokkeerd. Het conflict draait rond het feit dat de directie 47 personeelsleden wil ontslaan. Na twee weken onderhandelen was de directie niet van plan in te gaan op de eisen van de vakbonden. Daarop beslisten de vakbonden om hun eisen rond het behoud van de jobs vanaf nu via strijd kracht bij te zetten. In eerste instantie wordt net als bij AB-Inbev vorige week het productieterrein geblokkeerd.

Alken-Maes werd vorig jaar overgenomen door de bier-multinational Heineken. Blijkbaar vindt de directie van Heineken dat teveel betaald werd voor Alken-Maes. Dit verlies wil ze vandaag verhalen op de werknemers. Bovendien willen ze van de gelegenheid gebruik maken om overcapaciteit af te bouwen en als het ook nog eens kan vooral de meest strijdbare vakbondsleden buiten te smijten.

LSP ging onmiddellijk haar solidariteit betuigen. Aan het piket spraken we met de oud-hoofddelegee van Christal-Alken en huidig secretaris van de ondernemingsraad voor het ACV, Dirk Noblesse.


Wat is de reden van jullie blokkade?

De directie wilt 47 mensen ontslaan op de 281 werknemers. 2 weken geleden zijn, volgens de wet-Renault, bracht de directie ons 2 weken geleden op de hoogte van haar plannen. Daarna hebben wij zogenaamd de tijd gekregen om alternatieven te formuleren. Wij hebben toen ons eisenpakket bekend gemaakt. We accepteren géén enkel gedwongen ontslag. Als er moet afgebouwd worden kan dat alleen via vrijwillig vertrek of via Brugpensioen. Dat de directie zelf een selectie zou doorvoeren vinden we onaanvaardbaar. De directie had immers een lijst opgesteld met namen, van de mensen die ze wilden ontslaan. Vooral strijdbare vakbondsmilitanten werden geviseerd.

Alken-Maes is vorig jaar door Heiniken over genomen, en de Nederlandse bierreus staat erom bekend niet gesteld te zijn op vakbondswerking. Naast het feit dat men op deze manier de bestaande overcapaciteit bij de brouwer wilde afbouwen, viseerde men dus vooral onze strijdbaarste militanten die hier dagelijks de rechten van de werknemers verdedigen.

Vandaag om 9 uur liep de overlegperiode van 14 dagen af. Er was deze morgen een vergadering met de directie waarop ze zou antwoorden op onze eisen. De directie begon de vergadering echter met een hele presentatie waarom er juist bespaard moest worden. Toen al was duidelijk dat het tot ambras zou leiden. Toen we hen onderbraken om hen gewoon klaar en duidelijk een antwoord op onze eisen te geven, weigerden ze. Ze wilden geen garanties geven dat er geen naakte ontslagen zouden vallen. Op dat moment hebben we die zinloze vergadering verlaten en zijn we overgegaan tot de actie. Sindsdien blokkeren we dus het fabrieksterrein. Er wordt wel nog gewerkt op de werkvloer en grondstoffen worden toegelaten, maar er gaat géén product buiten de poort.

Jullie hebben net weer samen gezeten met de directie?

Ja, maar na dat gesprek zijn we geen stap verder. Wij zullen hen ook geen duim breed toegeven. Na die samenkomst met de directie hadden we ook een personeelsvergadering. Daar hebben we onze mensen uitgelegd waarom we de poort hier blokkeren. Het feit dat die ontslagen zouden doorgevoerd worden kwam voor hen als een koude douche. Voorlopig hebben we hen nog niet gevraagd om te staken. Veel mensen kunnen zich niet zomaar veroorloven om een tijdlang zonder loon te vallen, de rekeningen blijven immers binnenkomen. Maar we hebben hen ook duidelijk gezegd dat we hen binnen een bepaalde tijd effectief nodig zullen hebben, dat een blokkade door de syndicale kern niet genoeg zal zijn om de directie te stoppen. Er komt dus een tijd dat we effectief zullen moeten overgaan tot een algemene staking.

Jullie collega’s bij Inbev hebben tot vorige week een gelijkaardige actie met succes afgemaakt, dit steekt jullie ongetwijfeld een hart onder de riem?

Inderdaad. En niet enkel hun voorbeeld was belangrijk. Wij staan ook in contact met onze collega’s van Inbev, en vandaag hebben we al verschillende SMS’jes met steunbetuigingen gekregen uit Leuven. Tijdens de blokkade van Inbev zijn wij daar met onze delegatie ook gepasseerd en onze solidariteit gaan betuigen. Vandaag komt er ook steun van bij hen. Ze zouden zeker ook in de komende dagen langs het piket hier passeren. Solidariteit is heel belangrijk. In nood kent men zijn vrienden.

Hebben jullie ook contact opgenomen met jullie collega’s, internationaal gezien, bij Heineken bijvoorbeeld?

Voorlopig hebben we nog geen internationale solidariteit gevraagd. Dat zal ook niet gemakkelijk zijn. Er is immers overal overcapaciteit in de productie. De biermarkt gaat zo’n 4% per jaar achteruit. Net zoals in de autosector, bij Opel, worden verschillende vestigingen tegen elkaar uitgespeeld, wat de solidariteit voorlopig niet ten goede komt. Bovendien zij we nog maar een jaar bij de groep Heineken, wat maakt dat we nog niet de kans hebben gehad om aan die solidariteit te bouwen op Europees vlak. Maar het behoort wel tot de mogelijkheden in volgende fasen wanneer de huidige middelen niet uithalen.

Wat verwachten jullie van de directie?

We verwachten dat ze alles zal proberen om haar slag thuis te halen. Dat ze deurwaarders zou sturen om de blokkade te beëindigen met dwangsommen behoort tot de mogelijkheden waar we rekening mee houden. Maar er is een grote eensgezindheid tussen de verschillende vakbonden. We gaan ons niet laten doen. We zullen geen naakte ontslagen slikken.

Hoe zit het met de betoging van vrijdag?

We waren van plan met een vrij grote delegatie te gaan, en hadden ons al ingeschreven… Maar toen kwam dit conflict ertussen. Morgen zullen we andere zaken te doen hebben, in eerste plaats ons piket verdedigen.

LSP wenst jullie veel succes met de actie. Is er een manier hoe onze lezers hun solidariteit kunnen betuigen?

Iedereen kan natuurlijk langs komen aan ons piket voor de fabriekspoort in Alken. Iedereen is welkom om ons te steunen en ons een hart onder de riem te steken. Wie solidariteit aan onze militante wil betuigen via mail kan dat via mijn e-mail: dirk.noblesse@yahoo.com


Foto’s

Leave a Reply