Sri Lanka. Rajapakse blijft aan de macht na gewelddadige verkiezingscampagne

De belangrijkste oppositiekandidaat bij de presidentsverkiezingen van dinsdag, generaal Sarath Fonseka, staat onder “hotel-arrest” en wordt bewaakt door honderden agenten. De winnaar van de presidentsverkiezingen, de vorige president Mahinda Rajapakse, riep intussen zijn overwinning uit. Fonseka vreest intussen voor zijn leven na de gewelddadige verkiezingscampagne. Voor de arbeiders en armen is er geen beterschap in zicht met de voortzetting van de dictatuur van Rajapakse.

Deze verkiezingen waren de eerste na het einde van de 30 jaar durende burgeroorlog. De volledige bevolking van het eiland kon zich daarbij uitspreken voor of tegen de president. Zijn leger had tienduizenden Tamils afgeslacht. De belangrijkste oppositiekandidaat, Fonseka, was de generaal die aan het hoofd van dat leger stond.

De voormalige rechterhand van Rajapakse stelde zich in de verkiezingscampagne voor als de verdediger van de democratie en hij beloofde de Tamil minderheid in het land zelfs een verbetering van hun situatie. Hij kreeg de steun van de meeste Tamil verkozenen die dachten dat een stem voor Fonseka tactisch was om verandering te bekomen. Voor de arbeiders en armen was er geen echte keuze: Fonseka of Rajapakse was als een keuze tussen pest en cholera.

Linkse socialisten verzetten zich tegen oorlog

De United Socialist Party hield vast aan haar standpunt van arbeiderseenheid tussen Singalese en Tamil arbeiders. We verdedigen het recht op zelfbeschikking van de Tamil-minderheid. De USP slaagde er in om enkele duizenden mensen te bereiken. Er was een beetje media-aandacht, maar zonder rijke sponsors en met heel beperkte middelen in vergelijking tot de kandidaten van het establishment, was het onmogelijk om een antwoord te bieden op alle leugens, verdraaiingen, desinformatie en verwarring die werd gezaaid bij deze verkiezingscampagne.

In het Tamilgebied kreeg Fonseka heel wat meer stemmen dan Rajapakse. Ondanks enorme intimidatie en geweld bij de campagne en tijdens de verkiezingen (zo waren er bomaanslagen in Jaffna op de dag van de verkiezingen), kreeg de generaal twee keer zoveel stemmen als de president. In het noorden 167.630 stemmen tegenover 66.052 en in het oosten 386.823 tegenover 272.327.

In het door Singalezen gedomineerde zuiden haalde Rajapakse een meerderheid in iedere provincie. Dat werd mee mogelijk door enorme verkiezingsfraude, de verkiezingscommissie slaagt er niet in om alle klachten bij te houden. De verantwoordelijke voor de verkiezingscommissie liet ook op voorhand weten dat hij ontslag zou nemen zodra de resultaten werden bekend gemaakt.

Regeringsvoertuigen en personeel werden ingezet om de campagne van de president te voeren. Er waren affiches van Rajapakse die heel wat groter waren dan wat officieel is toegelaten, het leger bracht affiches van 8 meter hoog aan. Toen die affiches verschenen, suggereerde Siritunga Jayasuriya, de kandidaat van de USP, dat de bevolking zelf de zaken in handen zou moeten nemen door de affiches te verwijderen.

Verkeerde politiek van het Tamil establishment

Bij de vorige presidentsverkiezingen in 2005 gaven de verkozenen van de Tamil Alliantie (TNA) het verkeerde advies om de verkiezingen te boycotten. Dat lag in de lijn met de positie van de Tamil Tijgers (LTTE) die op dat ogenblik nog in een oorlog met het Sri Lankese leger waren betrokken. Het resultaat was dat Rajapakse werd verkozen met quasi enkel stemmen van Singalezen.

Ook nu maakten de gevestigde politici van de Tamil Alliantie een blunder van formaat. Ze riepen niet op voor een kandidaat wiens partij steeds voor de rechten van de Tamil-minderheid was opgekomen tijdens de oorlog en dat tegen het chauvinisme en de repressie van het regime in. In de plaats van Siritunga Jayasuriya te steunen als alternatief op de chauvinisten en vertegenwoordigers van de heersende kapitalistische elite, kozen ze voor een tactische stemoproep.

De verkozenen van de Tamil Alliantie komen voort uit de hoogste lagen van de klassen (en kasten) samenleving. Ze verspreiden de illusie dat de nationale verzuchtingen van de Tamil bevolking kan worden gerealiseerd zonder te raken aan de bestaande verhoudingen in de samenleving. Ze dromen van een Tamil-land dat een nieuw Singapore zou worden.

De opkomst van de Tamil-kiezers in het noorden maakte duidelijk dat er weinig enthousiasme was voor de stemoproep van de Tamil Alliantie of om te kiezen voor één van de twee onderdrukkers en verantwoordelijken voor de oorlog. In Jaffna ging slechts 25% stemmen. Weinig vluchtelingen stemden, laat staan dat er in de vluchtelingenkampen werd gestemd. Weinigen waren geregistreerd, velen mochten niet eens stemmen.

Zelfs indien er een “eerlijke strijd” was geweest bij deze verkiezingen, dan nog had de Tamil bevolking er geen voordeel uit gehaald. Dat zet meteen de deur open voor een nieuwe radicalisatie onder de Tamilbevolking.

Strijd voor democratie en socialisme gaat verder

De USP voerde in heel het land campagne met pamfletten, affiches en meetings. Na een moeilijke periode tijdens de oorlog was het niet evident om massaal naar buiten te treden. Bovendien was er ook in de campagne heel wat geweld. Toch haalde de USP meer dan 8.000 stemmen, een bewuste keuze voor een socialistisch alternatief. De USP haalde de hoogste score van de linkse kandidaten en zal verder bouwen op de verkiezingscampagne.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie