Nieuwe naam Blok: “Vlaamse Liga”?

Filip Dewinter heeft verklaard dat indien het Vlaams Blok van naam moet veranderen, hij voorstander is van de naam "Vlaamse Liga". De daad werd alvast meteen bij het woord gevoegd en de verantwoordelijke voor de Vlaams Blok website liet de domeinnaam vlaamseliga.be meteen registreren. Het adres vlaamsbelang.be is niet meer beschikbaar voor het Blok.

In een interview met Het Nieuwsblad verklaarde Dewinter dat de term ‘partij’ niet in de naam zal voorkomen omdat "partijen vehikels zijn van het verleden". Als we naar de traditionele partijen kijken, zien we dat het concept van een partij als collectief orgaan van politieke discussie op basis waarvan standpunten worden ingenomen en acties worden ondernomen, inderdaad grotendeels verdwenen is. Vandaag zijn het reclamebureau’s die beslissen of een kleine kern aan de top van de partij. Leden hebben niets te zeggen en bij het Blok is dat niet anders.

Dewinter verklaart: "Vlaamse Volkspartij of Vlaamse Vrijheidspartij – namen die worden overwogen – vallen dus af. Ik ben meer te vinden voor Vlaams Belang of Vlaamse Liga. Dat laatste heeft als voordeel dat we dan het letterwoord VL krijgen. Ideaal voor een partij zoals de onze.’’ In het geval van Vlaams Belang kan de afkorting VB behouden blijven, maar het probleem voor het Blok is dat die afkorting niet algemeen gebruikt wordt. Er wordt eerder gebruik gemaakt van ‘Blok’ indien een verkorte versie van de partijnaam wordt gebruikt. Favoriet volgens Dewinter is de naam "Vlaamse Liga". Vlaams Blok webverantwoordelijke Steven Creyelman liet vorige dinsdag alvast de domeinnaam vlaamseliga.be op het internet registreren. Gelijkaardige adressen (met .net, .com en .org) werden eveneens reeds geregistreerd door het Vlaams Blok.

Aangezien het Vlaams Blok toch geen "partij" is waar de leden iets te zeggen hebben, zal het woord van Dewinter wel doorwegen en is het erg waarschijnlijk dat de nieuwe naam "Vlaamse Liga" zal worden.

Voor meer info over de strijd tegen racisme en tegen extreem-rechts, kan je alvast terecht op de website www.vlaamseliga.info.

Delen: Printen: