Overwinning bij Inbev: strijd loont!

Vandaag is er door de arbeiders van Inbev een overwinning behaald! De directie trekt zijn herstructureringsplannen weer in. Gisteren nog had de directie geprobeerd de poorten gesloten te houden en zo te vermijden dat de arbeiders van Inbev konden gaan werken. Er is immers nooit echt gestaakt aan Inbev, maar men blokkeerde de poorten zodat er geen druppel bier naar buiten kon.

Artikel en foto’s door Sven

Wat voorafging: het relaas van de strijd

  • Conflict Inbev wordt grimmiger (20.1)
  • Jupille. Interview met Nino Militello, ABVV-delegee (20.1)
  • Inbev: de strijd uitbreiden! (19.1)
  • Dehaene blijft zwijgen over Inbev. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt (18.1)
  • Braziliaanse vakbondsmilitanten van AB Inbev solidair met acties in België (13.1)
  • Blokkade van Inbev gaat zevende dag in – verzet tegen afdankingen houdt aan (13.1)
  • Werknemers uitgeperst voor bonussen directie AB Inbev (11.1)
  • Inbev Leuven: interview met twee ABVV-militanten (7.1)
  • Artikel over de herstructurering in 2006

De directie wilde de arbeiders onder druk zetten want wie niet binnen kon, werd ook niet betaald. De vakbonden stelden op de geplande verzoening van vandaag dat ze niet aan tafel kwamen vooraleer de directie de garantie gaf dat elke arbeider voor elke dag betaald zou worden. Deze garantie werd gegeven en op de onderhandelingen werd eindelijk een doorbraak geforceerd. De directie trekt alle plannen in en wil met een leeg blad aan tafel gaan zitten met de vakbonden om te zien hoe het vanaf hier verder moet en wat de toekomst is voor het bedrijf. Ze geven dus volledig toe op alle eisen van de vakbonden.

Het is duidelijk dat de actiemethode van de vakbonden bij Inbev een heel sterke was. De blokkade zorgde ervoor dat er door Inbev niets meer verkocht werd, maar de arbeiders verloren hun loon niet. Dat laatste is belangrijk, want het maakte dat de directie niet gewoon kon wachten totdat de arbeiders zouden buigen omdat ze hun rekeningen niet meer konden betalen. Verder was de solidariteit met deze strijd enorm groot. De laatste dagen was het een komen en gaan van syndicale delegaties die hun steun kwamen betuigen. Mensen pikken het niet dat een bedrijf dat zulke gigantische winsten maakt en enorme bonussen betaalt aan het management, mensen zonder meer op straat zet.

Morgen wordt de blokkade opgeheven, en morgenavond is er de vertoning van Capitalism: A love story van Michael Moore. Deze vertoning was al eerder gepland en was een geste van de distributeur van de film. Toch laat men de vertoning plaatsvinden omdat in de film goed wordt aangeraakt waarom acties als deze nodig zijn, namelijk door de hebzucht van een beperkte maar schatrijke laag in deze maatschappij. Het zal ook een mooie afronding zijn van twee weken strijd waarop alle sympathisanten en natuurlijk de arbeiders zelf nog eens samenkomen en bedankt worden. Zeker komen dus!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie