Marginale neo-nazis kruipen uit riolen om in Antwerpen te betogen

Vandaag organiseerde Groen Rechts in Antwerpen een internationale optocht van gelijkgezinde neo-nazi’s. Het werd een bijzonder marginale bedoening. Drie LSP-leden gingen kijken naar de optocht van Groen Rechts en telden maximaal 50 aanwezigen op deze actie. Dat is zowat evenveel als bij de vorige betoging eerder dit jaar. Wel waren er ditmaal meer Nederlandse deelnemers.

Groen Rechts is een bijzonder marginale groep. Maandenlang werd opgeroepen voor de betoging die vandaag plaats vond. Er werd zelfs internationaal gemobiliseerd. En toch slaagt die organisatie er slechts in om 50 rechtse skinheads op de been te brengen. De LSP-leden die gingen kijken op de betoging van Groen Rechts stelden vast dat het voornamelijk nazi-skins waren met een grote vertegenwoordiging vanuit Nederland. Ze zagen er ook hoe een aantal anarchisten opgepakt werden toen ze ostentatief foto’s begonnen te nemen. Aangezien onze kameraden die naar de betoging waren gaan kijken hierna niet te veel risico’s wilden lopen, hebben ze hun fototoestel maar niet gebruikt. De vaststelling dat de nazi-skins duidelijk niet uit de marginaliteit komen, was voor ons voldoende. Wie een sfeerbeeld wil zien, kan nog steeds terecht bij de foto’s die we maakten van een gelijkaardige optocht eerder dit jaar (zie foto’s van de betoging van Groen Rechts eind januari)

Op het laatste moment was er ook een oproep gekomen voor een tegenactie. Wij hebben die oproep niet overgenomen omdat het een verkeerd beeld geeft van de krachtsverhoudingen indien op enkele dagen tijd een minieme actie wordt georganiseerd. We gingen met 12 leden poolshoogte nemen op de actie, maar onze vermoedens werden er bevestigd. Er waren immers slechts een 30-tal aanwezigen buiten ons. Het was beter geweest om een serieuze actie te organiseren met een serieuze campagne. Bovendien is het risico op fysiek geweld groter als een dergelijke kleine actie wordt georganiseerd. Het is positief dat erkend wordt dat het noodzakelijk is om te reageren, maar dat is op zich niet voldoende.

Ons voornaamste bezwaar tegen een ‘niet-georganiseerde’ actie is dat het een compleet vertekend beeld geeft van de krachtsverhoudingen. Terwijl groupuscules als Groen Rechts niet kunnen rekenen op enige bredere steun, is dat voor de anti-fascistische beweging wel het geval. Dit werd trouwens duidelijk toen we vandaag met anti-fascistische stickers campagne voerden aan Laundry Day in Antwerpen en er 70 EUR steun ophaalden voor onze campagne in Turnhout. Daarbij kregen we veel positieve reacties en heel wat jongeren wisten reeds van de betoging of namen eerder al deel aan acties van Blokbuster.

Om de bredere steun die er is voor anti-fascisten tot uiting te laten komen op betogingen, is het noodzakelijk om een campagne te organiseren gericht naar bredere lagen. Dit maakten we eerder dit jaar duidelijk in Antwerpen toen we op de anti-NSV betoging zo’n 700 aanwezigen hadden tegenover slechts 200 deelnemers aan de betoging van de NSV, de studenten van het Vlaams Blok (een betoging waaraan ook Dewinter deelnam).

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist