Conflict Inbev wordt grimmiger

Deze morgen stonden de arbeiders van Inbev voor gesloten poorten. Met een lock out wilde de directie vermijden dat de arbeiders kwamen werken. Op die manier zouden ze hen ook niet betalen. De werknemers van Inbev lieten zich echter niet zomaar doen en haalden er een deurwaarder bij. Deze kon de feiten vastleggen (ook de arbeiders kunnen een deurwaarder gebruiken als de directie zich niet aan de wet houdt) waarop de vroege shift weer naar binnen kon gaan om zich aan te melden. Op deze manier is de directie verplicht de arbeiders uit te betalen, want zij waren er, al kon de directie hen geen werk geven.

Verslag door Sven

Steun de arbeiders van Inbev!

Steek de actievoerders bij Inbev een hart onder de riem. Stuur een solidariteitsbericht naar steunactieabinbev@gmail.com. Of bezoek het piket in Leuven (vlakbij het station). Hieronder een voorbeeld van een solidariteitsbericht dat werd verstuurd door ABVV en ACV Bayer/Lanxess, waar eind december eveneens een saneringsvoorstel op tafel werd gelegd door de directie.

Solidariteitsbericht van ABVV en ACV Bayer/LANXESS

Beste collega’s bij AB InBev in Leuven, Hoegaarden en Jupille Wij willen als vakbonden en syndicalisten bij Bayer en LANXESS in Antwerpen jullie onze steun betuigen.

Jullie hebben het gelijk 100% aan jullie kant in de strijd tegen de afdankingen die de directie van INBEV heeft aangekondigd.

Vandaag de dag is het niet evident om als vakbond of als syndicale delegatie neen te zeggen tegen de saneringsplannen van de directie van een multinational. Toch is het nodig.

Want het is niet de taak van een vakbond of van een delegee of militant om akkoord te gaan met sociale afbraak en akkoord te gaan met het schrappen van jobs.

We steunen jullie strijd dan ook voluit en hopen dat aan het eind ervan de directie zal moeten inbinden. Maar in, elk geval, hoe het ook afloopt: jullie zullen als vakbonden alle werknemers nog recht in de ogen kunnen kijken. Dat is iets wat het vetbetaalde management niet kan zeggen!!

Strijdbare groeten vanwege de vakbondsafvaardigingen ABVV en ACV bij Bayer en LANXESS Antwerpen

Deze strategie is er één die al twee weken bijzonder goed werkt bij Inbev. De arbeiders werken wel, maar blokkeren de poorten zodat niets de fabriek kan verlaten. Op deze manier vermijden ze tweedracht die misschien zou kunnen ontstaan als mensen moeite beginnen krijgen om hun rekeningen te betalen bij een staking.

Deze namiddag was er overleg met de directie over het verdere verloop van de actie. De vakbonden eisen dat de arbeiders verder uitbetaald worden (en dus komen werken) en enkel in die context zijn ze bereid verder te onderhandelen. Ze waren zelfs bereid enkele vrachtwagens binnen te laten zodat er verder gewerkt wordt, natuurlijk zonder dat er iets de fabriek verlaat. De directie weigert dat en heeft de uitbetalingen van de voorschotten op de lonen, die normaal vandaag werden uitgevoerd, geblokkeerd. Op die manier hopen ze de arbeiders onder druk te zetten en hen te dwingen de ontslagen te slikken. De reactie aan het piket was echter duidelijk: dit slikken wij niet, en als de directie niet betaalt, zijn wij niet meer bereid om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten!

De directie van Inbev vervreemdt zich hoe langer hoe meer van de publieke opinie. Het is overduidelijk dat bredere lagen arbeiders over het hele land de delegatie van Inbev steunen en verbolgen zijn over de brutaliteit van het management van Inbev. De hebzucht van een bedrijf dat 2,8 miljard euro winst maakte in 2009, een bedrijf dat alleen maar meer wil, en daartoe bereid is mensen op straat te zetten en zo sociale drama’s te veroorzaken, dat is iets waar mensen in tijden van crisis geen begrip voor kunnen hebben. De directie van Inbev heeft dit ook door en wellicht daarom werden nog geen deurwaarders tegen de blokkade ingezet. Dat zou de publieke opinie verder tegen de directie opzetten. Om alsnog enige steun te krijgen, aarzelt de directie niet om leugens te verspreiden. Dinsdag werd bijvoorbeeld een persbericht verstuurd waarin werd gemeld dat de vakbonden het sociaal overleg hadden opgeblazen. Dat persbericht werd ondermeer opgepikt door Ter Zake. Het klopt echter niet, het sociaal akkoord stond dinsdag dicht bij een akkoord waarin zou staan dat er twee jaar lang geen enkele herstructurering zou komen. Na een pauze en een telefoontje naar Brazilië werd dat voorstel van de directie evenwel ingetrokken.

Het sociaal overleg is dus opgeblazen,en de directie rekent erop dat de arbeiders financieel in de problemen komen, zodat ze zouden breken en zich tegen de acties keren. De directie begint echter ook onder druk te staan. In heel België begint een tekort aan bier te ontstaan. Veel discotheken die dure contracten hebben met Inbev zitten zonder bier, en dat met het weekend voor de boeg. Verder beginnen ook de voorraden Stella voor de internationale markten op te geraken. De druk op de directie om iets te doen loopt dus op, ze dreigen hun reputatie op de wereldmarkt te ondermijnen. Het is dus belangrijk de arbeiders van Inbev een hart onder de riem te steken. Een overwinning bij Inbev zou een overwinning zijn voor de gehele arbeidersklasse in België.

Daarom roepen we alle syndicale delegaties op om hun solidariteit te betuigen aan de arbeiders van Inbev op steunactieabinbev@gmail.com. We hopen dat de vakbonden binnenkort een solidariteitsmars organiseren door Leuven om zo mensen en delegaties de kans te geven te tonen dat ze solidair zijn met de arbeiders van Inbev. Tot dan is iedereen zeker welkom op het piket om zelf eens een praatje te doen en een pintje te drinken.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie