Grootste vakbond roept op voor betoging tegen besparingsbeleid

Duitsland

Op 25 oktober besliste het congres van de grootste vakbond ter wereld, de Duitse bond Ver.di, unaniem om op te roepen voor de betoging tegen besparingen in Berlijn op 1 november.

De resolutie die naar voor gebracht werd door linkse vakbondsmilitanten riep de nationale leiding en alle vakbondsgroepen op om publiekelijk de betoging te steunen en op te roepen om aanwezig te zijn op de nationale betoging.

Heel wat onderdelen van Ver.di roepen nu al op voor de betoging, daaronder 4 van de 16 regionale federaties. De vakbond, die een breed gamma aan arbeiders in de publieke sector, transportsector, media,… vertegenwoordigt, is de grootste organisatie die reeds oproept voor de betoging.

In zijn slottoespraak riep Ver.di-leider Bsirske de vertegenwoordigers op het congres op om "naar de werkplaatsen en de straten" te trekken om te mobiliseren voor de betoging.

Leden van Sozialistische Alternative (SAV, Duitse zusterpartij van LSP) speelden een belangrijke rol in het winnen van de steun van het Ver.di congres voor deze actie en waren cruciaal in het opzetten van de betoging. In augustus reeds waren SAV-leden de centrale kracht achter de oproep voor een nationale "actie-conferentie" om op te roepen voor een nationale betoging tegen het besparingsbeleid van de door Schröder geleide regering van Sociaal-democraten en Groenen. Op die conferentie waren er ook activisten die dachten dat het beter was om lokale protesten te organiseren.

Maar die twijfel onderschatte de groeiende woede in Duitsland tegen het besparingsbeleid van de regering. Er zijn al korte waarschuwingsstakingen geweest tegen het beleid van de regering, met op 12 oktober een werkonderbreking van 12.000 arbeiders bij Mercedes in Stuttgart.

Sindsdien waren er nog acties en nam de woede verder toe. Volgens een recente opiniepeiling is de steun voor de sociaal-democratische SPD de afgelopen weken gedaald van 27% tot 22%.

De betoging van 1 november zal erg belangrijk zijn. Maar daar zal de vraag rijzen hoe verder gegaan wordt. De SAV voert campagne voor een algemene 24-urenstaking. Een vakbond van leraars in Hessen roept al op voor een staking op 18 november en de politie in die staat roept op voor een algemene staking tegen het besparingsbeleid van de deelstaatregering in Hessen.

De schaal, de snelheid en de scherpte van de besparingen die in Duitsland worden doorgevoerd zijn enorm en hebben een enorme impact op de bevolking. Iedere dag is er constante propaganda dat er geen alternatief is en dat we een lagere levensstandaard moeten aanvaarden. Maar binnen de arbeidersbeweging is er een groeiende zoektocht naar een alternatief op het besparingsbeleid.

Op het Ver.di congres waren er resoluties die opriepen om de sleutelsectoren van de economie in publiek bezit te nemen, maar deze resoluties werden niet aanvaard door het congres. De leiding stelde dat deze resoluties moeten bediscussieerd worden bij de discussie over het nieuwe programma van de vakbond.

In de aanloop naar de betoging van 1 november zal de SAV meer campagne voeren voor de oproep van een algemene staking als volgende stap en voor een socialistisch programma als enige fundamenteel alternatief op de lagere levensstandaard en het kapitalisme.

Meer info:

Delen: Printen:
Voorpagina van de De Linkse Socialist