Dodelijke repressie tegen Iraans protest

Verslag door Reza

Gisteren en eergisteren waren twee belangrijke dagen voor de Sjiieten in Iran. Deze dagen noemen Tasoua en Ashoura. Er waren massale betogingen. Daarmee werd geprotesteerd tegen alle kopstukken van het regime.

Er werden slogans geroepen tegen het islamitische regime van Iran. Er waren kleine groepen aanhangers van Mousavi, de hervormingsgezinde presidentskandidaat die het volgens de officiële cijfers moest afleggen tegen Ahmadinejad. De steun voor Mousavi was beperkt in de massa van protest waar de radicale en anti-regimeslogans dominant waren.

Het enige antwoord van het regime bestond uit repressie. Er werden een tiental betogers doodgeschoten. Eén van de doden was een neef van Mousavi. De betogers hebben het geweld niet passief ondergaan, op veel plaatsen werden soldaten ontwapend door betogers. Er zijn ook heel wat foto’s waaruit blijkt dat soldaten deelnamen aan de acties. Jongeren hebben barricaden opgeworpen op de straten en het politiekantoor in het centrum van Teheran (vali asr) werd in brand gestoken.

Repressie zal de woede niet stoppen. De beweging van afgelopen zomer is niet verdwenen.

  • Video’s
  • Foto’s
  • Nog foto’s
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie