ACV Van Hool: “Langer werken, harder werken, minder verdienen? 3 maal neen”

De ACV-delegatie bij bussenbouwer Van Hool verzet zich tegen het agressieve eisenpakket van het patronaat. De vakbond spreekt zich scherp uit tegen de voorstellen om langer te werken (zowel per week als over een hele arbeidsloopbaan) voor een lager loon. In een persbericht en een pamflet verduidelijkt de delegatie haar argumenten.

Tegenover het voorstel om de werkduur te verlengen werpt de delegatie terecht op dat een voltijdse arbeider in België de afgelopen vijf jaar reeds gemiddeld een uur langer is gaan werken. In 1997 presteerde de gemiddelde Belg 38,3 uur per week, in 2001 was dit 39,3 uur per week. Bovendien is het aantal overuren nu reeds zeer hoog. Een extra argument zou natuurlijk kunnen zijn dat de voorgestelde arbeidsduurverlenging gewoon een loonsverlaging inhoudt: nu moeten overuren extra betaald worden, het patronaat wil blijkbaar extra uren laten presteren zonder enige vergoeding. Dat lijkt alleszins hun voornaamste drijfveer te zijn.

Van Hool maakte aan de werknemers duidelijk dat het ook het voorbeeld van een aantal Duitse bedrijven wil volgen om de werkduur te verhogen. De ACV-delegatie schreef hierop als reactie: "Verder zouden wij nog flexibeler moeten werken, en als het kan nog langer ook, zoals in sommige Duitse bedrijven. Dit in het belang van het bedrijf , de tewerkstelling en de continuiteit en uiteindelijk in het belang van ons en ons gezin zoals Van Hool schrijft. Wij vragen ons af dat er dan nog tijd over blijft voor ons en ons gezin."

De oproep van het ACV om de "neerwaarts gerichte sociale spiraal" te stoppen, "liefst Europees", is volkomen terecht. Deze oproep is belangrijk omdat het inderdaad noodzakelijk zal zijn om de strijd niet enkel lokaal per bedrijf te voeren. De argumentatie is overal dezelfde, het verzet moet dus ook eengemaakt worden.

Bij Van Hool in Lier werken zo’n 4.000 arbeiders. Het ACV is er de grootste vakbond met 30 mandaten, het ABVV heeft er 5 en het ACLVB 2. Eerder kwam de directie er reeds in opspraak toen een delegee van het ACLVB in 2003 werd afgedankt.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist