Internationale neo-nazi betoging op 11 september

Op 11 september willen neo-nazi’s uit België, Frankrijk, Duitsland en Nederland door Antwerpen betogen. Het initiatief gaat uit van de ‘Vlaams-Europese Liga’, een front opgezet door Groen Rechts. Eind januari betoogden die ook reeds door Antwerpen. Toen waren er een 50-tal aanwezigen, waaronder leden van Groen Rechts, het Brusselse Nation van Hervé Van Laethem en ook een aantal Nederlandse neo-nazi’s.Vorige neo-nazi optocht door Antwerpen. > Artikel + foto’s over deze betoging

Met deze actie willen de neo-nazi’s zich nogmaals profileren in de hoop om op die basis hun beweging sterker te kunnen organiseren. Daartoe hoopt Groen Rechts wellicht vooral op versterking uit het buitenland. In eigen land is de mobilisatiekracht van Groen Rechts, Nation en Blood and Honour uiterst beperkt. Dit werd reeds duidelijk bij een vorige optocht van deze organisaties. Eind januari kwamen in Antwerpen een 50-tal marginale neo-nazi’s op straat na een oproep van de ‘Vlaams-Europese liga’.

Nu wordt ook gerekend op Jeunesse Identitaire uit Frankrijk. Die groepering komt voort uit de ‘Groupe Union Défense’, een beweging die vooral bekend werd omdat één van haar leden een poging ondernam om de Franse president Chirac te vermoorden. Toen bleek dat er nauwe banden bestonden met de neo-nazi’s van Blood and Honour die ook nu op 11 september zullen aanwezig zijn.

In Vlaanderen zijn er twee groepen van Blood and Honour die elkaar rauw lusten. Zo werd door één van de groepen gereageerd op onze campagne tegen fascistisch geweld in Turnhout met een valse oproep voor een tegenactie, zogezegd in naam van één van de verantwoordelijken van de andere Blood and Honour groep. Die laatste groep was effectief betrokken bij de gewelddaden in Turnhout waarbij o.a. een spoor van vernielingen werd aangebracht in een winkelstraat. Eén van de aanvoerders daarbij was Tom Br. die uit Meise afkomstig is en actief is bij Blood and Honour.

Het is overigens bizar dat Blood and Honour gaat betogen tegen het "terrorisme" (volgens de officiële oproep voor de betoging), terwijl het zelf bvb. opkijkt naar Timothy McVeigh die in de jaren ’90 verantwoordelijk was voor een grootschalige terreurdaad in Oklahoma (VS).

De verdeeldheid bij Blood and Honour in Vlaanderen is geen alleenstaand gegeven binnen het extreem-rechtse milieu. Op de actie van 11 september zouden zowel de NVU als de Nationale Alliantie uit Nederland aanwezig zijn. Dat belooft een interessante verzameling te worden… Volgens de NVU telt de Nationale Alliantie figuren in haar rangen die informatie hebben doorgegeven aan de politie. De Nationale Alliantie verwijt de NVU exact hetzelfde en doet er nog een schep bovenop, de NVU’ers zijn volgens een anonieme site uit NA-kringen zowaar ‘jodenratten’.

In maart kwam het tot een fysieke confrontatie tussen beide groepen. De NVU organiseerde een concert waarop o.a. de Sloveense nazi-band Skullkrusher een optreden gaf. De bandleden van die groep gaven een interview met een extreem-rechts magazine waarin ze zich uitspraken tegen Combat 18. Aanhangers van de Nationale Alliantie grepen dit aan om Skullkrusher tijdens hun Nederlandse optreden eens zwaar aan te pakken. De bandleden werden weggejaagd in elkaar geslagen. De NVU deed alsof haar neus bloedde en zei achteraf dat het concert "geslaagd" was… Wellicht bedoelden ze dit nogal letterlijk.

Als al deze groepen samen zullen betogen, zal wellicht een sterke ordedienst van de organisatoren nodig zijn om de met elkaar ruzie makende fracties van marginaal-rechtse neo-nazi’s uit elkaar te houden.

Update

Deze tekst stond net online toen we bericht kregen dat ‘Nation’ zich terugtrekt en niet aanwezig zal zijn op de betoging omdat de eenheid niet breed genoeg zou zijn. Wellicht vrezen ze dat de opkomst nogal beperkt zal zijn?

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist