Patronale agressie

Toen de belastingsbetalers miljarden euro’s moesten ophoesten om de onverantwoordelijke werkgevers in de banksector te redden, werd dit als normaal gezien. De notionele intrestaftrek kost intussen 4 miljard euro, meer dan begroot zonder dat ooit de effectiviteit werd aangetoond. Er werden de afgelopen maanden nog eens honderden miljoenen euro aan lastenverlagingen gegeven aan het patronaat. Maar nu de overheid eens een maatregel neemt die hen een beetje geld kan kosten bij ontslagen, dan is het kot te klein.

Nochtans zou ook voor deze maatregel de gemeenschap de meeste kosten op zich nemen en er zijn tal van uitzonderingen voor werkgevers voorzien. Het patronaat roept op om deze wet naast zich neer te leggen. Beeld je in dat de vakbonden hun leden zouden oproepen om wetten naast zich neer te leggen, de verontwaardiging zou groot en algemeen zijn bij alle traditionele politici, patroons en media.

Als werkgevers daarentegen oproepen om dat te doen dan (nadat ze miljarden aan belastingsgeld hebben gekregen tengevolge van een crisis die dan nog eens voor een groot stuk hun schuld is), is dat omdat de vakbonden hun verantwoordelijkheid niet nemen. Daar komen ze dan nog mee weg en ze krijgen meteen de steun van een aantal partijen en kranten.

Iedereen vindt het tegenwoordig normaal dat werkgevers overheidsgeld krijgen om mensen aan te werven, daar waar het optrekken van de ontslagvergoeding van arbeiders (die tot de slechtste van Europa behoort) meteen leidt tot een opstand van het patronaat en zelfs een oproep om de wet naast zich neer te leggen.

De heer Van Eetvelt vergeet te vermelden dat het grootste deel van de kosten worden betaald door de belastingsbetaler die in toenemde mate via de daling van de patronale bijdragen, afbouw van de sociale zekerheid na zijn eigen tewerkstelling nu zelfs zijn eigen ontslag mag financieren. Een ander element dat hij vergeet te vermelden, is dat dit akkoord past binnen een ruimer akkoord waarin tal van maatregelen werden genomen die in de eerste plaats de werkgevers, of in het huidig klimaat: werkontnemers, ten goede komen.

De stelling van Van Eetvelt dat het schandalig is dat het ABVV het sociaal overleg hypothekeert door via de politiek te proberen een aantal zaken te bekomen, is hypocriet als je weet dat zijn organisatie dat ook al meermaals heeft gedaan. Sociaal overleg is voor mensen als Van Eetvelt alleen nuttig als ze toegevingen kunnen bekomen van de vakbonden en zolang de overheid de toegevingen die zij moeten doen aan de vakbonden integraal door de belastingsbetaler laten betalen.

De enige verantwoordelijkheid die de werkgevers nemen, is die tegenover hun aandeelhouders. De rest van de samenleving bestaat uit kostenposten en sponsers. Het aanwerven van mensen is voor de patroons een noodzakelijk kwaad om winst te kunnen maken. Trouwens alsof de leden van Unizo een signaal van hun organisatie nodig hebben om de voeten te vegen aan sociale en fiscale wetgeving. Leggen ze daar tegenwoordig geen cursussen voor in?

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie