Gisteravond hield LSP-Antwerpen een publieke vergadering waarbij het relaas van de patronale aanval en het syndicale antwoord erop bij Bayer werd gedaan door ABVV-delegee Levi Sollie.

Lees ook:

  • ATV over Bayer (11 december)
  • Vakbondsfront: Chronologie van de gebeurtenissen bij Bayer (10 december)
  • ABVV-Scheikunde: Antwerpse chemie-werknemers zijn geen overbetaalde profiteurs! (3 december)
  • LSP-artikel: inleveren is geen optie (2 december)
  • Opinie: Peeters slaagt naar arbeiders en bedienden maar werkgevers blijven buiten schot (30 november)
  • Vakbondspamflet: waarom inleveren geen optie is (27 oktober)
  • Bayer: directie wil personeel laten inleveren (15 oktober)
  • Vakbondspamflet: Bayer boekte 190 miljoen euro winst in 2008. Het bedrijf betaalde slechts 10% belastingen (2 juni 2009)
  • Bij Bayer is het crisis, maar niet voor iedereen… (4 maart)
  • Directies Bayer/Lanxess zeggen afspraken eenzijdig op (15 januari)
De afgelopen weken kregen de arbeiders en bedienden van Bayer en bij uitbreiding die van de hele chemie- en petroleumsector de volle laag over zich. Ze werden voorgesteld als overbetaald en met een te korte werkweek. Dat standpunt haalde de (voor)pagina’s van de kranten en kwam ook uitgebreid aan bod op radio aan televisie

Dat de vakbonden de steun hadden van het overgrote deel van de arbeiders en bedienden was slechts goed voor kleine artikeltjes en complete radiostilte.

LSP-Antwerpen had al langer een bijeenkomst gepland op 15 december, een symbolische datum exact vier jaar na het goedkeuren van het Generatiepact in het parlement.

Het onderwerp was normaal “Welk syndicaal antwoord op de crisis” geweest. Omwille van de actualiteit werd dit uiteraard aangepast.

Levi Sollie is immers lid van de syndicale delegatie ABVV die, samen met het ACV bij Bayer een offensief van de patronale organisaties, traditionele Vlaams minister-president Peeters) en media te verwerken kreeg.

Het offensief werden geduldig beantwoord. De afgelopen jaren werd het personeel bij Bayer en zusterbedrijf LANXESS systematisch geïnformeerd over en betrokken bij de standpunten en opinie van de syndicale delegatie. In de hele mediaheisa was het niet evident dat de arbeiders en bedienden zich achter hun delegees zouden scharen. Maar het gebeurde uiteindelijk wel.

Er werd ook consequent gewerkt aan de eenheid en solidariteit tussen de verschillende bonden, in de sector en ook met de Duitse collega’s.

De vakbonden Bayer lieten zich dus niet doen en bleven zich verzetten tegen een aanval op hun loon en arbeidscondities. De lonen in de chemiesector liggen inderdaad iets hoger dan in sommige andere sectoren en bedrijven. Maar het zijn lonen die eigenlijk de norm zouden moeten zijn.

Of wordt het uurloon van een postbezorger (8,43 euro!) de algemeen geldende norm? Een arbeidsweek van 33,6 uur is tegen de achtergrond van de gevraagde flexibiliteit niet overdreven. Bovendien heeft de Vlaamse overheid jarenlang subsidies gegeven aan Bayer om de arbeidstijd te verkorten om zo jobs te redden bij herstructureringen. Bovendien maakte Bayer vorig jaar 191 miljoen euro winst.

Er werd daarom ook consequent gewerkt aan de eenheid en solidariteit tussen de verschillende bonden, in de sector en ook met de Duitse collega’s.

Op de bijeenkomst van LSP-Antwerpen bracht Levi Sollie het verhaal van de strijd die de vakbonden en de werknemers de afgelopen weken hebben moeten voeren voor het behouden van hun geldende loon- en arbeidsvoorwaarden. Hij hield er aan om iedereen te bedanken die mee voor het succesvolle resultaat had gezorgd: zeker alle militanten en delegees bij Bayer en LANXESS, maar ook de vakbondssecretarissen en de collega’s uit andere bedrijven in de chemie en petroleumsector. Voorlopig is het offensief tegengehouden, maar het is duidelijk dat er nieuwe pogingen zullen volgen.

Na zijn toespraak waren en nog enkele pertinente vragen en tussenkomsten vanuit de zaal, onder meer van enkele jonge delegees aan het spoor en bij De Lijn. De geslaagde avond werd afgesloten met informele discussies aan de toog.

Video