Antwerpen: staking bij De Post

Sinds vrijdag is een staking bezig bij De Post in Antwerpen. Aanleiding is ook hier de invoering van georoute waardoor een aantal diensten zouden verdwijnen. In Antwerpen 1 gaat het om 65 diensten die weg moeten. Op een totaal aantal werknemers van 250 kan zo’n aantal tellen! 9 van de 20 diensten bij de chauffeurs zouden moeten verdwijnen en ook in de nachtploeg zou sterk ingegrepen worden.

Tekst: Geert Cool, Foto’s: Laurent Grandgaignage

Redenen genoeg dus om over te gaan tot actie. Twee weken na Gent, een week na Watermael-Bosvoorde, enkele maanden na Vilvoorde, wordt nu ook in Antwerpen 1 actie gevoerd. Hierdoor is er geen postbedeling in het centrum van Antwerpen (de zones 2000 en 2018). De binnendiensten van het kantoor staakten vrijdag, maar vandaag niet.

Aan de Groenplaats stond deze morgen een stevig stakingspikket met een 40-tal aanwezigen. De actiebereidheid is duidelijk aanwezig, maar er zal ook een perspectief nodig zijn om de strijd vooruit te helpen. Na de verschillende lokale acties telkens de georoute ergens wordt ingevoerd, zou een nationaal gecoördineerd actieplan een stap vooruit vormen. De directie wil nationale acties vermijden door de georoute kantoor per kantoor door te voeren, waardoor ook per kantoor geprotesteerd wordt. Dat verzwakt echter de positie van het personeel.

Na de verschillende acties en de verhalen van de werknemers van De Post over wat de geo-route concreet betekent, is het duidelijk dat het niet voldoende is om hier en daar "aanpassingen" van de geo-route te eisen. Het volledig project deugt niet en moet worden verworpen. Het is een onderdeel van een besparingsplan, geen methode om de dienstverlening "efficiënter" te maken.

Op dit ogenblik is het nog niet duidelijk of de acties in Antwerpen ook morgen zullen verder gezet worden.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie