BLOG. Kort en Krachtig

We publiceren elke zaterdag enkele korte nieuwsberichtjes of teksten die verschenen op diverse linkse blogs. Het gaat om opvallende nieuwtjes of feiten die ons waren bijgebleven.


Satirische column

De patronale Osdorp Posse

(PD) op links-socialisme.blogspot.com

Het zou een understatement zijn om te beweren dat er weinig sympathie in de media opwelde, de afgelopen weken, voor de vakbondsdelegaties bij Bayer. Hun "misdaad"? Niet bereid zijn om in te leveren op lonen en arbeidsduur, op eenvoudige vraag van de directie. Inmiddels moest de Bayer-directie, voorlopig althans, haar houding herzien. Maar die gebeurtenis kreeg in de krantenkolommen minder weerklank.

Zie hieronder de patronale rap zoals we hem de afgelopen weken tot in den treure te horen kregen. Moet er nog een arbeiderspers zijn?

Patronale rap: zo bad als ze zelf willen zijn

Overal, overal, leveren de arbeiders in

Dat doet ons deugd, dat geeft plezier

O yeah, cool, broeders en zusters,

Geef het kapitaal zijn zin

Inleveren, inleveren! ’t Is nooit genoeg

Duizenden ontslagen, families in de goot

Die neerwaartse spiraal,

vinden wij banaal

(refrein)

Wij springen voor het kapitaal

Wij springen, wij springen,… voor het kapitaal

Spring!

Spring!

Al wie dat niet springt, is een socialist (x2)

Deze mouwveger KOMT zo hard

Deze patronale ja-knikker KOMT zo hard

Ik kruip kwaad in mijn pen

verkoop mijn ziel

Ja, zo is de deal

Aan de mammon, Yves Desmet en ’t VBO

En aan die maffe posse

van het UNIZO!

Opgelet, opgelet

Elk stakingspiket geven wij zijn vet

Kijk uit, je kijkt best uit allemaal

Elk stakingspiket geven wij zijn

vet. Vette beat! Vette beat, allemaal!

Komaan allemaal! Laten we het doen,

allemaal!

(refrein)

Wij springen voor het kapitaal

Wij springen, wij springen,… voor het kapitaal

Spring!

Spring!

Al wie dat niet springt, is een socialist (x2)

Deze mouwveger KOMT zo hard

Deze patronale slippendrager KOMT zo hard

Van Ford-Genk tot ’n KMO in Jezus-Eik

rappen en reppen wij ons

voor de ijzeren logica van ’t profijt

Van Buggenhout tot Begijnendijk

Van de Antwerpse dokken tot Maaseik

Liegen wij mediatiek

voor postmodernisme en villawijk

Top dog! Top dog!

Wij staan aan jouw kant

Bazen! Bling bling!

De werkende klasse verraden,

vinden wij plezant

(refrein)

Wij springen voor het kapitaal

Wij springen, wij springen,… voor het kapitaal

Spring!

Spring!

Al wie dat niet springt, is een socialist (x2)

Deze mouwveger KOMT zo hard

Deze patronale slippendrager KOMT zo hard

Bij Bayer springen ze NIET

voor het kapitaal

Hoe kan dat nu? Wat is dat toch?

Waar gaat deze wereld naartoe?

Wat is daar aan de hand?

Wij zijn de Mediatieke Gangsta’s,

de MG’s in het huis, in het huis!

Wij zijn de bitches

van het kapitaal

Voor winsthonger en massaontslag

altijd en immer: een complete sandaal

Broeders en zusters: onthoud één

ding, allemaal: VERDEELD staan

we sterk! Yeah! Foshizzle!

(refrein)

Wij springen voor het kapitaal

Wij springen, wij springen,… voor het kapitaal

Spring!

Spring!

Al wie dat niet springt, is een socialist (x2)

Deze mouwveger KOMT zo hard

Deze patronale ja-knikker KOMT zo hard

Royaal activisme

Op de klimaatbetoging vorige week zaterdag werden onze slogans en standpunten over het milieu bekend gemaakt. Een opvallende toehoorder was prins Laurent, een exemplaar van ons maandblad Socialistisch Links was niet aan de prins-activist besteed.

FOTO hiernaast: De reactie van "royals" op onze anti-kapitalistische slogans tijdens de klimaatbetoging: Laurent lijkt verbaasd te luisteren, zijn kinderen zijn het niet gewoon om linkse socialisten aan het werk te zien.


"Change management"

Zet een manager aan het hoofd van je partij en je krijgt zaken als "change management". Partijvoorzitter Valkeniers verklaarde deze week in een interview: "Momenteel doe ik aan change management. Onze partij moet zich aanpassen aan de nieuwe marktomstandigheden aan te passen." Deze uitspraak kan niet van enige vuilgebektheid of nodeloze provocatie worden verdacht. De grote bankiers en managers liggen in de samenleving onder vuur, maar bij het Vlaams Belang worden ze gewoon aan de top van de partij geplaatst. De retoriek van voorzitter Valkeniers in een interview met De Standaard rook nogal hard naar managerstaal, dat gaf Valkeniers zelfs openlijk toe: "Ik ben een manager. Ik probeer mensen optimaal te benutten." Daarmee wordt het wel heel moeilijk om enige geloofwaardigheid te krijgen bij "de kleine man" die het Blok destijds beweerde te vertegenwoordigen.


Einde van de crisis?

Een vooruitzicht van de Nationale Bank waarin een beperkte groei wordt voorzien in 2010 volstond voor krantencommentatoren om het einde van de crisis uit te roepen. Dit zou volgens hen aantonen dat er geen "double dip" komt. Die conclusie is uiteraard voorbarig en gaat bovendien voorbij aan de situatie bij de meerderheid van de bevolking. Sinds het begin van de crisis gingen in de EU meer dan 6 miljoen jobs verloren, wereldwijd meer dan 20 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van de Internationale Arbeidsorganisatie. Bovendien stelt de IAO dat de crisis op de arbeidsmarkt nog lang niet voorbij is. De Wereldhandelsorganisatie waarschuwt intussen dat de wereldhandel dit jaar met meer dan 10% zal zijn gekrompen.


Weg met Berlusconi

Vorig weekend werd in Rome betoogd tegen de Italiaanse premier Berlusconi. Die voert een rechts beleid dat vooral de bedrijfswereld (zowel de formele als de informele bedrijfswereld – Berlusconi zou banden hebben met de maffia) ten goede komt. De man maakt gebruik van zijn positie om er een wild leven op na te houden. Zelfs zijn vrouw was dit beu en blijkbaar staat ze niet alleen: afgelopen weekend waren er tussen de 90.000 en de 1.000.000 betogers in Rome. Het eerste cijfer kwam van de politie, het tweede van de organisatoren. De media hielden het op 350.000 betogers.


Weg met Blair

De Britse oud-premier Blair blijft onder vuur liggen. Hij verloor eerder het pleit om de eerste EU-president te worden. Zijn houding in de oorlog in Irak werd hem kwamijk genomen, naast een resem andere bezwaren. Nu maakt Blair ook duidelijk hoe inhalig hij is. Hij laat zich inhuren als spreker op evenementen en vraagt daarvoor 100.000 euro. Zo trok hij recent naar Azerbeidzjan om den fabriek van een multimiljonair in te huldigen in aanwezigheid van premier Alijev, die op basis van fraude de verkiezingen had gewonnen. Blair sprak 20 minuten en kreeg daar 100.000 euro voor, dat is 83 euro per seconde. Er komt alleszins brood genoeg op de plank bij de Blairs. Sinds zijn vertrek als premier verdiende Blair naar schatting 16,57 miljoen euro, onder meer door zijn jaarsalaris van 2,8 miljoen euro bij JP Morgan of de 2,21 miljoen euro die hij krijgt als adviseur voor een financieel bedrijf.

Nog een kleine uitsmijter: hier kan je een grappige cartoon zien over Blairs rol in de Irak-oorlog.


Weg met Obama?

De Amerikaanse president had verandering beloofd en er komt ook snelle verandering: zijn populariteit gaat er immers met rasse schreden op achteruit. Een peiling van CNN geeft aan dat 48% van de Amerikanen vindt dat de president goed bezig is. Dat is maar liefst 7% minder dan een maand geleden en meteen ook voor het eerst een score onder de 50%. Centrale punten van kritiek zijn de hoge werkloosheid en de oorlog in Afghanistan.


Het wachten houdt niet op

De wachtlijsten van personen met een handicap die een dringende hulpvraag hebben, worden nog steeds langer. Het Vlaams Agentschap (VAPH) maakte bekend dat er in juli 11.837 dringende hulpvragen waren, tegenover 10.508 op hetzelfde ogenblik vorig jaar. Hoe komt het dat de wachtlijst aangroeit? Volgens minister Vandeurzen omdat een aantal vragen naar zorg beter worden geregistreerd. Een flauw excuus om te verbergen dat het niet vooruit gaat in het aanbieden van aangepaste zorg. CD&V maakte voor de verkiezingen veel beloften hieromtrent, maar nu zien we dat daar niets van in huis komt. Een woordvoerder van de vzw Opvang Tekort voegde er nog aan toe: "De harde waarheid is dat de wachtlijsten steeds sneller aangroeien. Het beschikbare budget is omgekeerd evenredig met het aantal bevoegde ministers. Het wordt hoog tijd dat er een oplossing komt."


Het antwoord van het VB op onveiligheid?

Het Antwerpse OCMW-raadslid George Ver Eecke slaagde er nog eens in om de kranten te halen. Niet dat de man iets politiek bij te brengen had, hij zorgde voor opschudding omdat hij op een vergadering verscheen met zijn jachtgeweer. Een verwijzing naar de daden van Hans Van Themsse destijds was natuurlijk snel gelegd, maar Ver Eecke had gelukkig voor de andere raadsleden geen moordende bedoelingen. Hij was als “erkende jager” zijn wapen gaan laten controleren door de politie en had dit vlak voor de OCMW-vergadering gedaan. Het wapen paste niet in de kast van het fractielokaal en dus nam hij het maar mee naar de vergadering. Voormalig gemeenteraadslid Ver Eecke was voorheen actief bij WOW (Waardig Ouder Worden) en stond vooral bekend wegens zijn onbegrijpelijke tussenkomsten die zelfs in eigen rangen op gemengde reacties werden onthaald.


Democratie in Irak

De VS is bezig met haar democratische waarden en normen in te voeren in Irak. En met succes: in 2009 zijn er al 120 gevangenen geëxecuteerd, 900 wachten op de uitvoering van de doodstraf waartoe ze werden veroordeeld. In 2004 werd de doodstraf terug ingevoerd in Irak, sindsdien is er een stijgend aantal gevangenen bij wie de straf ook effectief werd uitgevoerd. Vorig jaar waren het er slechts 34, dit jaar al 120.


Zweden. Artiesten tegen racisme geven prijs aan linkse socialisten

In Zweden kregen de linkse socialisten Mattias Bernhardsson en Joel Eriksson een prijs van de Artiesten tegen racisme wegens hun actieve bijdrage aan de strijd tegen extreem-rechts. De twee linkse socialisten zijn actief in Stockholm, Mattias is er gemeenteraadslid van Rättvisepartiet Socialisterna en haalde het nieuws met een brutale aanval door neo-nazi’s en protestacties nadien.

De twee kregen een geldprijs. Er werd ook een prijs toegekend aan Judith Popinski, een holocaustoverlevende die nog steeds actief is in de strijd tegen extreem-rechts. Mattias en Joel kregen de prijs nadat ze in maart door neo-nazi’s werden aangevallen toen ze terugkeerden van een betoging. De aanvallers waren gemaskerd en gewapend met messen.

Op de conferentie van Artiesten tegen racisme, zei Mattias: “Ik zal me nooit het zwijgen laten opleggen en ik hoop van jullie hetzelfde.” Het geweld werd beantwoord met acties. Ook daarna werd verder actie gevoerd, op 28 november nog was er een betoging tegen racisme in Stockholm.

Deze prijs is een erkenning voor ons anti-fascistisch werk. Mattias en Joel verwezen ook naar Judith Popinski, een overlevende van Auschwitz die later op de avond een staande ovatie kreeg met haar toespraak. “Het verhaal van Judith herinnert er ons aan hoe belangrijk de strijd tegen fascisme vandaag is. Sinds 1980 zijn er meer dan 20 mensen vermoord door neo-nazi’s in Zweden. We mogen hen geen ruimte geven.” De geldprijs zal uiteraard worden gebruikt voor anti-fascistische acties en campagnes.


Change? Forget it!

De kijk van Etienne

Obama de heilige vader, de vredesduif, de nobelprijs voor de vrede

Change forget it

De Verenigde Staten hebben grote invloed op 191 regeringen van VN-lidstaten. De verovering, bezetting of andere vorm van overheersing van deze landen wordt gehandhaafd door een geïntegreerd netwerk van militaire bases en militaire installaties die de hele planeet omvatten (de continenten, de oceanen en de ruimte). Al deze bases moeten bijdragen aan het functioneren van een wereldrijk waarvan de precieze omvang moeilijk vast te stellen is.

Het aardoppervlak wordt ingericht als een groot slagveld

Het proces van militarisering wordt gekenmerkt door gewapende agressie, oorlogsvoering en interventies, zogenaamde samenwerkingsverbanden. Deze ‘samenwerkingsverbanden’ maken het VS-plan op handels- en investeringsgebied opnieuw duidelijk. De economische ontwikkeling van de VS wordt gegarandeerd doordat de controle van regeringen en organisaties op hun eigen land zoveel mogelijk verkleind wordt. In het streven naar een effectieve overheersing wordt er enorm veel geld over de balk gegooid, vooral in regio’s met een strategisch potentieel wat betreft natuurlijke rijkdommen. Deze rijkdommen worden gebruikt om de structuren en het functioneren van de VS te consolideren.

De VS

700 militaire basissen op de Wereld, 129 basissen diep ondergronds, militair aanwezig in 156 landen, 255.065 militairen op de wereld, 10.000 Kernwapens (gesofistikeerde raketten, bommen)

Bron : Global Research, 1juli 2007, Associated Press


Nobelprijzen

Nu Obama voor de troepenvermeerdering en de escalatie van de oorlog in Afghanistan de Nobelprijs voor de vrede heeft gekregen, doen allerhande suggesties de ronde voor andere Nobelprijzen. Een eerste overzichtje:

  • Voor de Nobelprijs literatuur wordt aan Obama’s voorganger Bush gedacht. In eigen land blijft de hoofdredactie van Dag Allemaal hopen op een verlossend telefoontje. JP Van Rossem liet weten dat hij het schandalig vindt dat zijn uitgever zou geweigerd hebben om zijn boek in te zenden.
  • De Nobelprijs economie dit jaar zou wel eens naar Maurice Lippens kunnen gaan voor zijn rol bij het redden van BNP Paribas. Andere kanshebbers blijven uiteraard Dr Phil, Paul D’Hoore en de vrouw van Paul D’Hoore (die het gezinsbudget beheert).
  • Voor de Nobelprijs scheikunde is één grote favoriet: de man die een hele generatie jongeren heeft overtuigd van het milieuvriendelijke en veilige karakter van kernenergie: Homer Simpson. Een mogelijke andere kandidaat is uiteraard Harry Potter.
  • De Nobelprijs geneeskunde zou kunnen gaan naar Dr House, Tattoo Bertje of minister Q (van de Q-koorts).
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig