BLOG. Kort en krachtig

We publiceren elke zaterdag enkele korte nieuwsberichtjes of teksten die verschenen op diverse linkse blogs. Het gaat om opvallende nieuwtjes of feiten die ons waren bijgebleven.


Bonusmanie en politieke gevolgen

De Tijd haalde afgelopen weekend uit naar de topbonussen die worden uitgekeerd door de grote Amerikaanse banken. De recordbonissen zijn slecht getimed aldus de zakenkrant. “Waarom stuurt Goldman Sachs zijn directeurs niet gewoon de straat op in 19de-eeuws rokkostuum en hoge hoed om bedelaars in elkaar te slaan voor het oog van de televisie? Ze lijken alles in het werk te stellen om het kapitalistische systeem in diskrediet te brengen en te laten verachten, nadat het zoveel heeft bijgedragen tot de verrijking van de wereld.” Die laatste bijzin was noodzakelijk om te vermijden dat de krant in links-socialistische hoek zou worden geplaatst.

De krant gaat verder: “De kloof tussen het luilekkerland van Wall Street en de miserie van de man in de straat is opvallend: de Amerikaanse werkloosheid ligt voor het eerst in 26 jaar hoger dan 10 procent en het aantal werkenden in verhouding tot de bevolking ligt op zijn laagste peil in een kwarteeuw.”

En ook de conclusie was niet mis: “Zonder het kapitalisme te behoeden of te verdedigen, brengen de directeurs van Goldman Sachs en hun collega’s van Wall Street het kapitalisme in diskrediet op een manier die Marx en Lenin zouden hebben toegejuicht.”


76 miljoen euro voor Belgische missie in Afghanistan

De Belgische aanwezigheid in Afghanistan kost dit jaar maar liefst 76 miljoen euro. Dat komt overeen met een bedrag van 156.700 euro per aanwezige soldaat. Het grootste deel van de middelen gaat uiteraard niet naar de lonen van de 485 soldaten, maar wel naar de omkadering van de missie (40,8 miljoen euro). 76 miljoen euro komt ongeveer overeen met het bedrag dat onderwijsminister Smet komend jaar wil besparen (72 miljoen).


Zwartste novembermaand ooit voor faillissementen

In november 2008 sloeg de crisis al hard toe. Dit jaar wordt er op het vlak van faillissementen nog een schepje bovenop gedaan. Met 858 bedrijven die failliet gingen, zitten we 20% boven het niveau van 2008. September blijft de zwartste maand met 1.115 faillissementen. In heel het jaar werden al 8.684 falingen genoteerd, dat is nu al meer dan in 2008. Er gingen bij de faillissementen dit jaar 22.045 jobs rechtstreeks verloren.


25 jaar na de ramp in Bhopal

25 jaar geleden kwam er in de Indische stad Bhopal een grote hoeveelheid giftig gas in de atmosfeer. Daarbij kwamen er duizenden mensen om en vielen er tienduizenden gewonden. 40 ton giftig gas bedreigden het leven van mensen in de sloppenwijken net buiten de fabriek van Union Carbide, vandaag Dow Chemicals. De Bhopal-ramp is de geschiedenis ingegaan als één van de ergste industriële ongevallen ooit. Vandaag staat de fabriek er nog, maar ze is overgenomen door de overheid. Er zit nog altijd gif in het grondwater en er vallen vandaag nog altijd slachtoffers. Aangezien het om arme inwoners van sloppenwijken gaat, is er amper aandacht voor deze slachtoffers.


“Vijfsterrengevangenis” in China

Voor corrupte toplui in China is een gevangenisstraf niet zo erg. Zij kunnen immers rekenen op een voorkeursbehandeling in een luxegevangenis. Hieronder vind je een foto van een dergelijke gevangenis in de provincie Jiangsu. Het bekendmaken van het bestaan van luxegevangenissen heeft tot heel wat kritiek geleid in China. Het maakt meteen duidelijk dat de zogenaamde “harde strijd” tegen corruptie op het hoogste niveau met een korreltje zout moet worden genomen. De gevangenis Yancheng in Jiangsu – gebouwd naar het model van het Witte Huis in de VS – heeft onder meer een Olympisch sportstadion, een conferentiezaal, luxekantoren. Een andere gevangenis in Suzhou telt ondermeer zes nieuwe basketbalvelden, een uitgebreide tuin en een kunstmatige rivier. De voormalige partijchef van Shanghai, Chen Liangyu, heeft een cel van 20 km² en krijgt vier maaltijden per dag. Zijn maaltijden kosten op zich twee keer zoveel als het gemiddelde inkomen in Shanghai.


Kringloopfonds investeert in rommelhypotheken

Het “Kringloopfonds” moest “ethisch beleggen” maar heeft in rommelkredieten geïnvesteerd waardoor 25 miljoen euro is verdwenen. Het fonds moest voorzien in middelen voor de sociale economie door geld ethisch te beleggen. De middelen werden opgehaald bij gewone investeerders. 13.500 mensen investeerden in 2003 samen 75 miljoen euro. Dat geld is intussen terugbetaald, daarvoor werd in 2008 opnieuw 75 miljoen euro opgehaald. Het fonds is in vereffening en nu blijkt 25 miljoen euro te zijn verdwenen.


Kerkelijke homofobie

Een hooggeplaatste kardinaal, Javier Lozana Barragan, is blijkbaar wat gefrustreerd. De man vond het nodig om fors uit te pakken tegen homoseksualiteit. De kardinaal gold een tijdlang als "minister van gezondheid" van het Vaticaan. Hij verklaarde: "De trans- en homoseksuelen zullen nooit in het koninkrijk der hemelen opgenomen worden. Ik zeg dat niet, maar de heilige Paulus." Hij voegde er aan toe: "Je wordt niet als homoseksueel geboren, maar je wordt het. Om verscheidene redenen, opvoedingskwesties, omdat men zijn identiteit niet heeft ontwikkeld tijdens de adolescentie. Misschien zijn ze niet schuldig, maar tegen de natuur en de waardigheid van het lichaam handelen is een belediging van God." Niet dat de man wil discrimineren, homoseksualiteit is louter een zonde en het rechtvaardigt geen discriminatie. Dat de kardinaal met dit soort uitspraken zelf discrimineert en holebi’s in een hoekje duwt, ontgaat hem blijkbaar. Misschien moet iemand de kardinaal eens wijzen op de uitspraak "hij die zonder zonde is, werpe de eerste steen".


Van Rompuy in The Guardian

We vroegen ons al af hoe Van Rompuy zou worden afgebeeld door de Britse cartoonist Steve Bell die voor The Guardian tekent. Hieronder vind je een antwoord op deze vraag: Van Rompuy is de kleine smurf van Merkel en Sarkozy…

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig