Joe Higgins spreekt in Europees parlement over de mensenrechten in China

Vrijdag werd in het Europees parlement gediscussieerd over de mensenrechten in China. Eén van de eerste sprekers daarbij was de links-socialistische verkozene Joe Higgins die zich uitsprak tegen de groeiende repressie vanwege het Chinese regime. Hij verwees onder meer naar de arrestatie en uitwijzing van Laurence Coates die onder de naam Vincent Kolo redacteur is van de website Chinaworker.info. We publiceren de tekst van de toespraak van Joe.

Joe Higgins

"Ik steun de oproep om een einde te maken aan de doodstraf in China, zeker indien de doodstraf wordt gebruikt om etnische groepen en minderheden in China te terroriseren. De Europese Unie, de Verenigde Staten en andere wereldmachten zijn steeds erg zacht in hun kritiek op inbreuken op de mensenrechten in China. Als het gaat om inbreuken op arbeidersrechten, zijn de kritieken zelfs quasi onbestaand. Dat is omdat deze machten zakenbanden willen ontwikkelen met Chinese bedrijven en de bureaucratie die de staat controleert om zo extra winsten te halen uit de uitbuiting van de Chinese arbeiders.

"China is een gigantische werkplaats waar arbeiders worden uitgebuit. Er zijn tientallen miljoenen migrante arbeiders die in een verschrikkelijke miserie leven, waarbij ook hun kinderen de gevolgen ondergaan van de omstandigheden waarin ze leven. De Europese en Amerikaanse multinationals nemen deel aan deze uitbuiting om hun eigen recordwinsten op te drijven.

"Het Chinese regime gebruikt voert haar repressie op, de repressie is toegenomen sinds de Chinese stalinisten steeds meer beroep zijn gaan doen op de kapitalistische markt als een middel om de economie te ontwikkelen. Er is een massale repressie tegen journalisten en activisten die voor rechtvaardigheid opkomen of voor de rechten van de arbeiders.

"Recent werd een socialistische collega van mij het land uitgezet. Laurence Coates is een socialist die schrijft onder het pseudoniem Vincent Kolo en die redacteur is van de website chinaworker.info. Hij werd vastgehouden en het land uitgezet. Chinaworker.info komt op voor arbeidersrechten en vrije vakbonden. We moeten de arbeiders in China steunen. Er is nood aan onafhankelijke en democratische vakbonden, we moeten opkomen voor het recht om te staken, alsook voor de vrijlating van politieke gevangenen en vastgehouden arbeidersactivisten.

"We moeten opkomen voor de vrijheid van meningsuiting en vergadering en onze internationale solidariteit betuigen met de Chinese arbeiders die ingaan tegen het verschrikkelijke bureaucratische regime in China. Heel wat leden van dat regime willen net zoals hun collega’s in Rusland destijds oligarchen worden."

Video

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie