“Ook VS-soldaten keren zich meer en meer tegen Bush”

In de campagnes tegen de bezetting van Irak en de anti-oorlogsbetogingen in de VS, wordt een grote rol gespeeld door de families van militairen die in Irak zitten. Het maandblad Socialist Voice van onze Ierse zusterpartij sprak met één van die familieleden die momenteel in Ierland werkt. Wayne Scott Feller’s broer Ryan doet momenteel dienst als reservist in Irak.

Waarom ging Ryan bij de reservisten?

Vooral omdat hij geen diploma had en geen geld om naar de universiteit te gaan waardoor hij het leger zag als de enige optie om de nodige vaardigheden te leren om in de toekomst een deftige job te vinden.

Hoe lang is hij al weg?

Hij is vorig jaar in maart vertrokken voor 6 maanden. Dat werd een jaar en nu is het voor onbepaalde duur. Met kerstmis was hij even thuis en sindsdien heeft hij de geboorte van zijn dochter gemist.

Hoe zit het met de lonen van de militairen?

De meerderheid van de troepen zijn reservisten die slechts twee weekends per maand een training krijgen. Ze krijgen per maand ongeveer 900 dollar voor een 60 à 70 urenweek en verplichte overuren. Mc Donalds en Burger King behandelt haar personeel beter! De generaals die nooit betrokken zijn bij de gevechten, krijgen 15.000 dollar per maand. Private veiligheidswerkers krijgen 500 dollar per uur.

Heeft de oorlog van Bush tegen de armen ook gevolgen voor de militairen?

Bush probeerde, zonder succes, om de huursupplementen voor soldaten die in private woningen verblijven te verminderen. Ziekenhuizen voor veteranen worden gesloten en vervangen door private ziekenhuizen (die wel overheidsgeld krijgen) die niet dezelfde graad van lange termijn zorgen kunnen aanbieden. Er zullen door dit nieuwe systeem 20% minder bedden zijn voor soldaten. De gratis gezondheidszorg voor veteranen is afgeschaft.

Zal Ryan bij zijn terugkeer zijn oude job kunnen terugkrijgen?

Voorheen waren jobs vrij zeker. Vandaag moeten bedrijven de job van een reservist slechts gedurende een jaar vrijhouden. Bijgevolg zal Ryan zijn oude job niet kunnen terugkrijgen. Bovendien zullen verdere besparingen in het leger zelf ook leiden tot een stijging van de werkloosheid. Ryan volgt opleiding om aan helikopter te kunnen sleutelen, waardoor hij misschien wel werk zal vinden. Maar velen leren niets dat nuttig is buiten het leger. 70% leert enkel om te moorden. Behalve de huurlingen, zullen ze wellicht eindigen als drugsverslaafden of alcoholici zoals veel veteranen van de Vietnam oorlog.

Wat is de impact van de oorlog en de bezetting op de gewone soldaten?

Na 11 september en bij de invasie van Irak waren er geen inspanningen nodig om nieuwe militairen te recruteren. Sindsdien is de recrutering echter moeilijker verlopen. De slechter wordende omstandigheden, het risico om je leven te verliezen om de investeringen van Halliburton te gaan bewaken, samen met het geleidelijke bekend worden van de leugens over de massavernietigingswapens, heeft een enorm effect. Heel veel soldaten komen nu in het anti-Bush kamp terecht.

Zullen we in een gelijkaardige situatie terechtkomen als ten tijde van de Vietnam-oorlog waarbij de veteranen van de oorlog het voortouw nemen van de anti-oorlogsbeweging?

Op dit ogenblik zijn er nog te weinig soldaten teruggekeerd uit Irak. Veel soldaten die niet van dienst waren, namen reeds deel aan de betogingen. De sterke wil om komaf te maken met Bush maakt dat velen de Democraten gaan steunen. Maar er is een openheid voor discussie met diegenen die verder zien dan de Democraten en nadenken over de opbouw van een echt politiek alternatief op de oorlog en de macht van de grote bedrijven.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist