Geslaagde campagne aan zomerfestivals

De voorbije zomervakantie waren Blokbuster en Internationaal Verzet present op de meeste grote zomerfestivals. Een deel van de jongeren toonde grote interesse in de ideëen van het marxisme. Regelmatig gebeurde het dat jongeren, maar ook arbeiders, die onze stickers en ons blad kochten later terugkwamen voor een verdere discussie.

Amaury Van Hooren

Campagnes als de betoging tegen fascistisch geweld in Turnhout en de jongerenmars voor werk werden enthousiast onthaald. Ook de verdelende rol die racisme speelt werd na de recente verkiezingsoverwinning van het Vlaams Blok gretig besproken. Bij velen leeft het besef dat de traditionele partijen hier geen antwoord op hebben. Zijzelf zijn immers verantwoordelijk voor het beleid dat de voedingsbodem vormt waarop het Blok kan groeien.

Het bewustzijn van een aantal jongeren is duidelijk naar links opgeschoven sinds de anti-oorlogsbeweging. Een aantal van de discussies die we voerden, gingen onmiddellijk over de nood aan een socialistisch alternatief. Ook onze verkiezingscampagne heeft ons een zekere bekendheid opgeleverd, bij die laag die op zoek is naar een links alternatief op het neoliberale beleid.

Dat neoliberale beleid werd meteen duidelijk tijdens de zomerfestivals. Meer en meer ontspanningsfaciliteiten worden overgelaten aan de privé. Voor Pukkelpop betaal je tegenwoordig al snel meer dan 100 euro voor 3 dagen, wat voor veel jongeren een serieuze financiële aderlating is. En dan spreken we nog niet over de prijzen voor drank en eten… We zien hoe multinationals de ontspanning van jongeren willen controleren, om ook daar winst uit te slaan. Blokbuster en LSP komen op voor een samenleving die in dienst staat van de meerderheid van de bevolking en niet van de winsten van een kleine groep.

Delen: Printen: