VS: protest tegen de Republikeinen in New York

Bush en co kwamen de afgelopen dagen samen voor hun nationale conventie. Dit gebeurde vlakbij de plaats van de terroristische aanslagen van 11 september 2001 en dit enkele dagen voor de derde verjaardag van de aanslagen. Bush probeert gebruik te maken van de tragedie waarmee de inwoners van New York geconfronteerd werden, om zo zelf stemmen te winnen. Het is nochtans duidelijk dat Bush geen kans maakt om te winnen in New York, maar zijn cynisch gebruik van de aanslagen is vooral gericht op andere lagen. Bij de conventie hebben de tegenstanders van Bush echter een grote indruk gemaakt.

Bryan Koulouris, Socialist Alternative, New York City

De grote betoging op zondag 29 augustus trok een erg diverse groep actievoerders aan en was met minstens een half miljoen betogers ook erg groot. Dit was het grootste politieke protest in New York sinds jaren. De betoging passeerde aan Madison Square Garden waar de Republikeinse Conventie wordt gehouden en gedurende uren trokken betogers voorbij deze plaats. Het parkoers van de betoging kon slechts kort voor de betoging aangekondigd worden omwille van een juridische strijd met de stad omtrent het gebruik van Central Park.

De miljardair en burgemeester Michael Bloomberg probeerde ook de betogers af te schrikken door sterk nadruk te leggen op de “terroristische dreigingen” en de mogelijke komst van gevaarlijke “anarchisten”. Hij stelde zelfs dat protesteren een “privilege” zou zijn. Hij slaagde er echter niet in om arbeiders en jongeren weg te houden van de straat om hun oppositie te tonen tegenover de bezetting van Irak en de oorlog tegen arbeiders, migranten, kleurlingen en vrouwen in de VS. Ondanks de vergelijkingen die getrokken werden met de acties tegen de Democratische Conventie in Chicago in 1968, toen anti-oorlogsbetogers slaags raakten met de politie, verliepen de acties vorige zondag relatief vreedzaam. De politie heeft een aantal kleinere acties aangevallen, voornamelijk acties van milieu-activisten waarbij honderden arrestaties plaatsvonden.

In de stad vindt momenteel tot een twee weken durend festival van verzet plaats met letterlijk honderden acties, meetings en culturele activiteiten gericht tegen de Republikeinen. De meeste deelnemers aan deze activiteiten zijn van plan om voor John Kerry te stemmen als een manier om Bush te verslaan. Velen lijken niet te beseffen dat Kerry voor een zelfde beleid staat als Bush, anderen zullen met de neus dichtgeknepen voor Kerry stemmen. Kerry stemde in het parlement voor de oorlog in Irak en gaf reeds aan dat hij eens hij verkozen is extra troepen naar Irak wil sturen. Kerry stemde ook voor de Patriot Act, een grootschalige aanval op de burgerlijke vrijheden waardoor momenteel honderden Amerikanen van Arabische afkomst gevangen zitten.

Op economisch vlak kan Kerry ook niet vertrouwd worden. Hij is het rijkste lid van de Amerikaanse Senaat, wat op zich al een notoire club van miljardairs is, en hij zou één van de rijkste presidenten uit de geschiedenis van de VS worden. Hij heeft een uitgebreid palmares van steun aan “vrijhandelsakkoorden” zoals de NAFTA die de afgelopen 4 jaar geleid hebben tot miljoenen ontslagen van Amerikaanse arbeiders. Kerry heeft ook reeds beloofd dat hij “ten alle prijze” de begroting in evenwicht wil brengen. Dit zal onvermijdelijk leiden tot stevige besparingen in de sociale diensten.

Socialist Alternative, de afdeling van het Committee for a Workers’ International in de VS, kwam op de betoging van zondag tussen met haar oproep voor Ralph Nader, een kandidaat die opkomt tegen de oorlog en tegen de macht van de grote bedrijven. We kregen heel wat negatieve reacties, maar een belangrijk deel van de betogers stond open voor onze ideeën. We vormden een levendige delegatie op de betoging en verkochten 250 exemplaren van ons blad ‘Justice’. In de aanloop naar de betoging hadden we duizenden pamfletten verspreid voor onze publieke meetings. Onze tweede meeting, vorige zaterdag, ging door onder de titel “Een socialistische wereld is mogelijk”. Onder de honderden meetings en bijeenkomsten naar aanleiding van de conventie, was dit de enige meeting die verwees naar socialisme. Er waren sprekers die betrokken zijn in verschillende vakbondsbewegingen. Eén van de sprekers was David Mc Reynolds, een socialist die parlementskandidaat is voor de Groene Partij in New York. Door onze tussenkomst slaagden we erin een reeks nieuwe leden te winnen voor Socialist Alternative.

De massale betoging in New York toont nog eens aan dat er een politieke polarisatie is in de VS. Dit werd bvb ook reeds duidelijk bij het succes van Fahrenheit 911 van Michael Moore. Miljoenen Amerikanen zijn op zoek naar een alternatief voor het falen van het huidige systeem, zowel in de VS zelf als internationaal. De komende periode zal enorme mogelijkheden creëren voor de ontwikkeling van eigen politieke organen van de arbeiders en voor socialistische ideeën in de VS.

Delen: Printen: