Home / Belgische politiek / Nationaal / Terrorist komt spreken in Vlaams Blok lokaal in Hamme

Terrorist komt spreken in Vlaams Blok lokaal in Hamme

De extreem-rechtse ‘Vlaamse Jongeren Mechelen’ organiseren begin oktober een publieke bijeenkomst met een Italiaanse gastspreker, Gabriele Adinolfi. Die was in 1980 wellicht betrokken bij een bomaanslag op het station van Bologna. Na die aanslag dook hij onder. Adinolfi is medeoprichter van Terza Positione ("Derde Positie"). Na 20 jaar ballingschap keerde hij in 2000 terug naar Italië. En nu komt hij in België spreken in het lokaal van ‘Jongeren Aktief’, een organisatie van het Vlaams Blok in Hamme. Die houdt haar lokaal secretariaat gezamenlijk met ‘Jongeren Aktief’ dat geleid wordt door een lokaal gemeenteraadslid van het Blok.

In augustus 1980 werd Italië opgeschrikt door één van de zwaarste politieke aanslagen ooit in de na-oorlogse geschiedenis van het land. Met drie soorten bommen werd het centrale spoorwegstation van Italië opgeblazen. Daarbij vielen meer dan 80 doden en zo’n 200 gewonden. De aanslag was het werk van extreem-rechts en Adinolfi was één van de belangrijkste verdachten. Het feit dat hij 20 jaar lang niet durfde terugkeren naar Italië is veelzeggend over hoe hij zijn kansen inschatte bij een eventueel proces. Tot op vandaag blijft Adinolfi trouw aan zijn fascistische opvattingen.

Het secretariaat van ‘Jongeren Aktief’ in Hamme

Deze terrorist komt nu in België spreken op uitnodiging van de Vlaamse Jongeren Mechelen. Daartoe wordt uitgeweken naar een zaaltje in Halle, met name de lokalen van "Jongeren Aktief" en het Vlaams Blok in Hamme. De groepering "Jongeren Aktief" is een VZW opgezet door een aantal Vlaams Blokkers. Zo is de voorzitter tevens gemeenteraadslid voor het Blok in Hamme (Jan De Beule). Volgens de officiële statuten van de VZW "Jongeren Aktief" is de bedoeling van deze organisatie o.a. "de Vlaams-Nationale gedachte in de ruimste zin van het woord uit te dragen en te propageren", maar ook – en dat is toch wat bizar – de "bevordering van ecologisch gericht plattelandstoerisme"

Het lokaal van "Jongeren Aktief" in Hamme opende haar deuren in 2001. Toen werd trotst gemeld dat ook de Blok-afdeling Hamme zijn vast secretariaat kreeg in deze lokalen. De toespraken bij de opening werden gedaan door o.a. Kamerlid Jaak Van den Broeck wiens vrouw in Hamme Blok-voorzitter is en Roeland Raes.

Nu heeft het Vlaams Blok er blijkbaar geen probleem mee dat in haar lokalen een terrorist als Adinolfi komt spreken…

Leave a Reply