Zweden: campagne tegen dure schoolmaaltijden

In Haninge (een deelgemeente in het zuiden van Stockholm) wordt door onze kameraden campagne gevoerd tegen de invoering van een sterke prijsverhoging voor de maaltijden op school. Alle scholieren in het stedelijk onderwijs moeten voortaan 55 EUR extra per maand betalen voor een maaltijd op school. De scholieren van Elevkampanjen (socialistische jongerenorganisatie) zijn samen met een aantal ouders begonnen met een niet-betalingscampagne.

Per-Åke en Marcus, Stockholm

"Elevkampanjen roept alle scholieren op om de 500 Zweedse Kronen voor de maaltijden niet te betalen" schreef het weekblad ‘Mitt i Haninge’ vorige week op haar voorpagina. Dat weekblad wordt in heel Haninge gratis verspreid. Vorige dinsdag kwam de campagne ook op de regionale televisie. De jongerenorganisatie Elevkampanjen die aan de basis van de campagne ligt, is een socialistische organisatie geleid door leden van Rättvisepartiet Socialisterna, de Zweedse afdeling van het CWI.

Sinds de jaren 1940 zijn de schoolmaaltijden in Zweden steeds gratis geweest, als onderdeel van de welvaartstaat die er sterk uitgebouwd was. Met de afbraak van de sociale zekerheid wordt meer en meer overgegaan tot het opleggen van bijdragen door de scholieren zelf. Dit heeft in een aantal gevallen geleid tot een situatie waarbij tussen een derde en de helft van de scholieren niet langer een schoolmaaltijd geniet.

Midden jaren ’90 slaagden Elevkampanje en Rättvisepartiet Socialisterna erin om in drie steden de invoering van een bijdrage voor schoolmaaltijden tegen te houden. Vandaag wordt campagne gevoerd om dit ook in Haninge af te dwingen.

Het dagblad ‘Metro’ haalde Mathias Bernhardsson van Rättvisepartiet Socialisterna aan: "We roepen op voor een boycot van deze maatregen en roepen iedereen op om niet te betalen." In de eerste week van de campagne sloten meer dan 60 ouders en scholieren zich aan bij de campagne en we verkochten 240 exemplaren van ons weekblad in Haninge.

Delen: Printen: