Homofobie naar aanleiding van overlijden Boyzone-zanger

Het overlijden van de zanger van de jongensgroep Boyzone, Stephen Gately, leidde tot een schandalige homofobe uitval van een journalist van het Ierse Daily Mail. De journalist in kwestie, Jan Moir, schreef een artikel onder de titel “waarom er niets “natuurlijk” was aan de dood van Stephen Gately”. De dood van de zanger werd aangegrepen om uit te halen naar holebi’s.

Door Conor Payne

Moir hield in het artikel geen rekening met de medische bewijzen waaruit bleek dat Gately een natuurlijke dood stierf. In de plaats daarvan werd ingegaan op de “levensstijl” van de zanger. De omstandigheden rond de dood werden in het artikel “bijzonder dubieus” genoemd.

De journaliste speculeert verder over het seksleven van Gately en zijn partner en beweert zelfs: “Een ander spijtig gegeven rond Gately’s dood is dat het een slag toebrengt aan de mythe van gelukkige burgerlijke partnerschappen.” Een homokoppel kan volgens de journaliste blijkbaar geen duurzame relatie hebben.

Het artikel in de Daily Mail leidde tot heel wat protest. De Ierse klachtencommissie kreeg meer dan 22.000 klachten. Op facebook werden bijna 30.000 mensen lid van een groep die zich tegen het artikel uitspreekt.

Dit artikel is echter geen geïsoleerd gegeven. De populaire media probeert in haar zoektocht naar meer winst zoveel mogelijk in te gaan op speculatie rond het seksleven van bekende mensen. Homofobie, seksisme en racisme worden schaamteloos ingezet indien dit de verkoop kan stimuleren. De eigenaars van deze media hebben niet toevallig een rechtse politieke agenda.

Het feit dat het overlijden van Stephen Gately wordt aangegrepen om een homofobe aanval te lanceren, maakt jammer genoeg duidelijk dat homofobie nog steeds een ernstig probleem is. Homofoob geweld en pestgedrag op school blijft de norm. In Ierland is het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht nog steeds niet mogelijk.

Het is goed dat veel gewone mensen ingaan tegen het homofobe artikel in de Daily Mail. De woede is terecht en moet gebruikt worden om campagne te voeren tegen homofobie. Om een einde te maken aan homofobie, hebben we nood aan een samenleving die vertrekt van solidariteit in de plaats van vooroordelen en verdeeldheid.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie