Journalist van Chinaworker.info de toegang tot China ontzegd

De in Zweden gevestigde journalist en socialistische activist Laurence Coates werd de toegang tot China ontzegd. Aan de grens tussen Hong Kong en China in Shenzhen werd hij twee uur vast gehouden en uiteindelijk terug gestuurd omdat hij “een potentieel gevaar voor de nationale veiligheid” zou vormen. Laurence heeft onder het pseudoniem Vincent Kolo verschillende artikels en boeken geschreven over arbeidersstrijd en de politieke situatie in China.

Laurence is reeds jarenlang actief binnen de socialistische beweging. De afgelopen jaren was hij onder meer betrokken bij het opzetten van de website Chinaworker.info. Hij reisde deze week naar China met een geldig visum. Het visum liet twee bezoeken aan het land toe, in juni 2009 ging hij op vakantie in Guangxi.

Op 16 oktober werd Laurence aan de grens tegen gehouden. Hij werd twee uur vast gehouden en vervolgens met een escorte terug naar Hong Kong gebracht. De verantwoordelijken vertelden hem dat zijn visum werd ingetrokken omdat hij een “potentiële bedreiging voor de veiligheid van het land” zou vormen.

“Die bewering is absurd”, stelde Laurence Coates. “Deze beslissing van de Chinese staat kan enkel geïnterpreteerd worden als een bestraffing voor mijn journalistieke activiteit waarin in zonder aarzelen de kant kies van de arbeiders en de armen en kritiek geef op het eenpartijstelsel.” Hij vervolgde: “Ik was op weg naar Shenzhen. Toen ze me tegen hielden, bood ik de agenten aan om mijn bagage volledig te doorzoeken, maar dat weigerden ze te doen.”

Eerder dit jaar schreef Laurence onder het pseudoniem Vincent Kolo mee aan een boek over het bloedbad op Tienanmen 20 jaar geleden. Dit boek werd in mei uitgebracht in Hong Kong en werd verboden door de Chinese autoriteiten. In tegenstelling tot heel wat andere boeken over de 20ste verjaardag van de opstand en het bloedbad, benadrukten Kolo en de andere auteurs de rol van de arbeidersklasse in Peking en China. Er wordt niet alleen ingegaan op de rol van de studenten in de dramatische gebeurtenissen die de Communistische Partij bijna ten val brachten. De website Chinaworker.info is verbonden aan het CWI (de internationale organisatie waartoe ook LSP behoort) en voert campagne voor onafhankelijke vakbonden en democratische rechten in China.

“Wij stellen dat democratische verandering van onderuit moet komen in China, van de superuitgebuite arbeiders, migranten en plattelandsbevolking die allemaal een hoge prijs betalen voor het patronale en neoliberale beleid. We maken ook duidelijk dat deze thema’s niet uniek zijn in China, maar globale problemen vormen waarbij er nood is aan solidariteit van gewone werkenden los van hun nationaliteit.”

De beslissing om Laurence de toegang tot het land te ontzeggen, maakt nogmaals duidelijk hoe het Chinese regime steeds meer de autoritaire weg opgaat en bang is van iedere kritiek. “De beslissing om me de toegang te ontzeggen, zal Chinaworker.info niet het zwijgen opleggen. Net zoals het blokkeren van onze website door de regering dat niet doet. Zoals Victor Hugo stelde: niets is machtiger dan een idee wiens tijd gekomen is.”

Het tegenhouden van Coates was het tweede geval van een journalist uit Zweden die het land niet binnen mag. Dit zal tot protest leiden. Leung Kwok-hung, een socialistisch lid van het parlement in Hong Kong, vertelde aan Chinaworker.info: “Deze nieuwe gevallen maken duidelijk dat het Chinese regime haar controle opdrijft en tegelijk aan de regering van Hong Kong vraagt om haar daarin bij te staan. Geen enkele buitenlandse regering gaat in tegen het regime, het protest zal van onderuit van de bevolking moeten komen.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie