Grote acties aangekondigd tegen nationale conventie van president Bush in New York

Volgende week komt in New York een nationale conventie van de Republikeinen bijeen. Dat is een nationaal congres waarop president Bush officieel zal gelanceerd worden als Republikeinse kandidaat bij de presidentsverkiezingen van november. De conventie leidt tot een versterking van de angst voor terroristische aanslagen, maar leidt vooral ook tot een versterking van het anti-oorlogsgevoel waarbij duizenden actievoerders naar de stad zullen afzakken om er Bush luidruchtig te "verwelkomen".

De aanwezigheid van duizenden actievoerders wordt door het stadsbestuur van de Republikeinse burgemeester Bloomberg aangegrepen als een "kans voor de ondernemers". Er worden kortingen toegekend in winkels en restaurants voor diegenen die badges dragen met het vrijheidsbeeld onder de slogan ‘vreedzame politieke activist’. "Het is niet leuk om te protesteren met een lege maag, dus kun je een restaurant uitproberen. Of je kunt gaan winkelen voor een nieuw paar loopschoenen voor de betoging", zei Bloomberg.

De bezorgdheid van Bloomberg is niet zozeer gericht op het welzijn van de betogers, maar heeft eerder te maken met de winkels en restaurants. Heel wat inwoners van New York zullen de stad ontvluchten tijdens de conventie omwille van de drukte die erdoor veroorzaakt wordt en omwille van de door de regering gestimuleerde permanente angst voor aanslagen. De regering heeft die angst nodig om haar beleid van massale defensie-uitgaven te ‘rechtvaardigen’ tegenover bredere lagen van de bevolking. Nu heel wat inwoners van de stad tijdelijk zullen wegtrekken, moet de Republikeinse burgemeester proberen de schade voor de middenstand te beperken.

Dat er veel volk zal komen betogen, heeft Bloomberg wel correct ingeschat. Komende zondag is er een centrale betoging en gedurende de daaropvolgende dagen zijn er tal van acties, debatten,… Voor de betoging van zondag wordt voorspeld dat er honderdduizenden deelnemers zullen zijn. Sommigen spreken zelfs over mogelijks een miljoen mensen die hun woede over de regering-Bush zullen tonen door actie te voeren!

De regering heeft zich daar op voorbereid door o.a. over te gaan tot intimidatie van betogers. De krant ‘New York Times’ bracht op 15 augustus een artikel over hoe de FBI bij heel wat politieke activisten in het land was langsgegaan om hen te ondervragen over de protestacties bij de Republikeinse Nationale Conventie in New York. De FBI gaf toe dat het een lijst aangelegd heeft van politieke activisten die mogelijks over informatie beschikken van protestacties. De FBI beweert dat het zich enkel richt tegen mogelijks geweld en dat haar methoden er niet op gericht zijn betogers te intimideren en af te schrikken.

De veiligheidsmaatregelen zijn enorm. De kosten voor de conferentie zouden volgens de lokale autoriteiten oplopen tot 250.000 à 300.000 dollar per dag. Samen met de kosten voor de 10.000 politie-agenten die ingezet worden, zal het prijskaartje snel oplopen tot tientallen miljoenen dollar.

De omvang van de protestacties valt moeilijk te voorspellen, maar het staat vast dat deze acties groot zullen zijn en een uitdrukking zullen vormen van het ongenoegen dat leeft in de VS. Dat ongenoegen tegenover de besparingen in de sociale zekerheid, onderwijs, huisvesting,… en tegenover de oorlog in Irak, heeft nood aan een politiek verlengstuk. Het is duidelijk dat de Democraten van Kerry niet dat politiek verlengstuk zullen bieden. Kerry is evenzeer voor de oorlog in Irak, voor besparingen,…

Om de discussie over een eigen politiek alternatief dat opkomt voor de belangen van de meerderheid van de bevolking te voeren, steunen wij op kritische wijze de campagne van Ralph Nader, een onafhankelijke anti-oorlogskandidaat die opkomt tegen de macht van de grote bedrijven en het rotte politieke systeem dat vandaag de VS overheerst.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist