Gentse postbodes: vastberaden tegen georoute

Vandaag is een einde gekomen aan de staking van de Gentse postbodes. Eerder deze morgen werd wel een voorstel van de directie afgewezen. Die afwijzing kwam voor de vakbondsleiding als een verrassing, maar is vooral een uitdrukking van het diepe wantrouwen en ongenoegen van de postbodes tegenover het nieuwe Georoute-systeem. Na de afwijzing van de postbodes zijn bijkomende beloftes gedaan door de directie.

Er werd gestaakt sinds vorige donderdag, wat een relatief lange staking is voor postbodes. Als postbodes in staking gaan, betekent dit immers dat al het werk blijft liggen en zich blijft opstapelen. Een staking van vier dagen is dan ook een uitdrukking van de vastberadenheid van de postbodes.

Het ongenoegen over de Georoute is enorm. Dit systeem leidt ertoe dat de rondes aangepast worden, maar daarbij wordt geen rekening gehouden met specifieke elementen (zoals het feit dat het overdag in een drukke winkelstraat niet handig is om de postbedeling met de fiets te doen) en er wordt vooral ook gezorgd dat minder personeel meer werk moet doen.

De directie moest uiteindelijk beloven dat de aanpassingen aan de diensten zullen gebeuren in overleg met het personeel. Het hele Georoutesysteem zal geëvalueerd worden. Bovendien komen er extra krachten op de werkvloer, wat ook zal omgezet worden in nieuwe rondes.

Het is belangrijk dat met de acties van de Gentse postbodes het Georoutesysteem in vraag gesteld wordt. Bij het invoeren van dit systeem zijn er in tal van steden problemen geweest. Dit leidde eerder al tot stakingen in o.a. Vilvoorde en Elsene. Door het systeem geleidelijk aan gemeente per gemeente in te voeren, hoopt de directie wellicht om een algemeen protest tegen de invoering tegen te gaan. De problemen zijn echter overal hetzelfde, dus is er ook nood aan een nationale reactie van de vakbonden.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie