Venezuela: rechtse oppositie verliest referendum

Met 94,49% van de stemmen geteld, is duidelijk dat de Venezolaanse president Chavez het referendum over zijn aanblijven als president gewonnen heeft. 4.991.483 Venezolanen (58,25%) stemden tegen de afzetting van Chavez, 3.576.557 (41,74%) voor. Het referendum kwam er na een campagne van de oppositie tegen het regime van Chavez.

De rechtse oppositie had campagne gevoerd om de vereiste 2,45 miljoen handtekeningen te verzamelen om een referendum te organiseren. Dit kwam er na 2 pogingen om Chavez af te zetten: in april 2002 was er een mislukte militaire coup en tussen december 2002 en januari was er een lock-out door de bazen van de grote bedrijven. Beide pogingen werden in de kiem gesmoord door de massamobilisatie van de arbeidersklasse en arme lagen van de bevolking ondanks de aarzeling en onstandvastigheid van de leiding van de beweging.

Het was duidelijk dat de oppositie onvoldoende geldige handtekeningen had verzameld, zo was er sprake van massale vervalsingen en ook werd er druk gezet op bijvoorbeeld werknemers van Coca-Cola die verplicht werden te tekenen om een referendum af te dwingen. Ondanks het tekort aan geldige handtekeningen, besliste Chavez om het referendum toch te laten plaatsvinden.

Chavez kon het referendum alleen winnen door te mobiliseren voor een hoge opkomst. Enkel indien bredere lagen van de bevolking deelnamen aan de stemming, maakte hij een kans. Dit werd ook zo begrepen en de rijen aan de kieslokalen waren enorm lang, in de hoofdstad Caracas waren er soms rijen van 2 kilometer waarbij iedereen geduldig aanschoof om te kunnen stemmen. Ook onder de armste lagen was er een grote bereidheid om te gaan stemmen tegen de rechterzijde.

Voor de rechtse oppositie is de uitslag een nederlaag en er zou aangekondigd zijn dat de oppositie de resultaten van het referendum niet zal aanvaarden. De uitslag van het referendum wijst er echter op dat het alternatief van de rechtse pro-VS oppositie absoluut niet populair is. Dat was ook de reden waarom de poging tot militaire staatsgreep in 2002 mislukte. Wellicht hoopt de oppositie nu om de tijd te krijgen om zich te herorganiseren en de krachten te verzamelen om een grotere greep op de bevolking te krijgen. Zoals eerder geschreven werd op deze site, is het onwaarschijnlijk dat de rechterzijde het resultaat zal aanvaarden en zal ze de regering van fraude beschuldigen en doorgaan met pogingen om de regering omver te werpen.

Lees ook:> Venezuela: een beslissende wending in de crisis

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie