Voetbal: Adana Demirspor versus Livorno Calcio. Supporters winnen de wedstrijd

Voetbal, een spel? Ach kom, ik wil het niet hebben over de prestaties van de Rode Duivels. Evenmin over de moorddadige tackle van een Standard-speler. Nog minder over de miljoenentransfers, het hooliganisme of de peperdure transfers. Ik wil het hebben over een uitzonderlijk gebeuren dat plaatsgreep in het stadion van Adana Demirspor.

Lezersbrief door Dikili vanuit Turkije

Vrijdagavond 4 september. Adana Demirspor, een ploeg uit derde nationale speelt een vriendschappelijke wedstrijd met het Italiaanse A.S. Livorno Calcio. Op zich is het al te verwonderen dat een derde klasse ploeg een internationale match speelt, wat zich in het stadion afspeelde zal niet alleen voetbalsupporters de wenkbrauwen laten fronsen!

Toen de supporters van Livorno het stadium binnenkwamen klonk vanuit de luidsprekers het bekende partizanenlied "Bella Ciao". Er hing een groot banier met daarop de foto van Che en de woorden "hasta siempre". Op een ander banier hing de foto van Nazim Hikmet, de grootste dichter van Turkije en overtuigd communist met daarop de tekst "Leven, zoals een boom, alleen en vrij; zoals een woud van broederschap". Verschillende rode vlaggen sierden het stadium, vele met de foto van Denis Geçmis, één van de symbolen van de ‘68 beweging in Turkije die in 1972 werd opgehangen. Een andere slogan luidde als volgt: ‘Ýþçi takýmlarý endüstriyel futbola ve ýrkçýlýða karþý’, wat betekent "Arbeidersteam tegen industrieel voetbal en racisme".

Het kan enigszins gek klinken maar Livorno staat bekend als een linkse arbeidersploeg uit Italië en Adana Demirspor is eveneens een arbeidersploeg die vooral uit spoormannen bestaat.

Livorno speelt in eerste klasse in Italië. Sportverslaggever Cem Dizdar stelde het als volgt. "Adana Demirspor stelt: ‘wij zijn een arbeidersploeg, laat ons spelen’, en Livorno antwoordt: ‘OK we zullen er zijn’. Het gaat hier duidelijk om een aanklacht tegen het moderne gecommercialiseerde voetbal. Dit bleek ook uit de slogans van Livorno waarop te lezen stond ‘Neen aan een modern Calcio, neen aan het moderne voetbal." Duizenden supporters (verschillende van Turkse topploegen) volgden de spreekkoren van Demirspor-supporters. Zij scandeerden: “We houden er niet van wat jullie met ons prachtige spel doen. Wij zijn niet jullie klanten. Het spel is van ons.”

Maar Turkije heeft ook zijn onverwachte kanten. Nadat Livorno sterspeler Cristiano Lucarelli met links gebalde vuist de supporters begroette, werd hij luid toegejuicht. Hij werd gevolgd door de burgemeester van Adana, lid van de ultranationalistische MHP die eveneens werd toegejuicht. Ook de voorzitter van Adana Demirspor is gemeenteraadslid van de MHP. Hij klonk echter niet als een fascist toen hij stelde: "Supporters van Adana Demirspor, ga in het verzet en verhef jullie stem. Zo is het hier altijd geweest en zo zal het altijd blijven. Onze eigenheid zal nooit veranderen, wie hier ook voorzitter wordt."

Adana Demirspor haalde in 2007 al het nieuws naar aanleiding van de moord op Hrant Dink, uitgever van Turks Armeense tijdschrift Agos. Toen werd het voetbalteam verboden om een spandoek te dragen met daarop de slogan "We zijn allemaal Hrant Dink."

Het resultaat van de match: 0-0. Maar dit kan de waarde van een dergelijk evenement – een aanklacht tegen de commercialisering van het voetbal – niet onderuit halen.

Op basis van verschillende artikels in de Turkse pers, onder andere TDN, bianet, NTV … Foto’s overgenomen website ntv.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie