Maandagbetogingen tegen asociaal beleid in Duitsland

Het asociale beleid van de regering-Schröder leidt tot groeiend verzet. In Oost-Duitsland, dat hard getroffen wordt door de bezuinigingen, is vanaf begin augustus van start gegaan met wekelijkse demonstraties tegen de afbraakplannen van de sociaal-democratische regering. Op 2 augustus waren er 13.000 demonstranten in Magdeburg, Senftenberg en Dessau. Op 9 augustus waren dit er reeds 15.000 in Magdeburg, 10.000 in Leipzig, 5.000 in Rostock, 4.000 in Dresden, 3.000 in Dessau, 2.500 in Halle en enkele honderden in andere Oost-Duitse steden.

Nadat vorige week in Magdeburg gestart werd met een maandagbetoging, werd dit initiatief overgenomen door de SAV (onze zusterpartij) in Rostock. Sinds juni hebben we door onze eerdere strijd tegen bezuinigingen nu een raadslid in die stad. We bespraken het binnen een eenheidscomité tegen de bezuinigingsmaatregelen. Op de bijeenkomst van dit eenheidscomité waren er overigens 25 nieuwe aanwezigen die nooit eerder deelnamen aan de vergaderingen waardoor de zaal propvol zat. Het idee voor een maandagbetoging werd erg enthousiast opgenomen.

De maandagbetogingen verwijzen mee naar de acties die indertijd in de Oost-Duitsland plaatsvonden tegen de bureaucratie van de DDR. Er werd toen wekelijks gedemonstreerd door brede lagen van de bevolking, aanvankelijk voornamelijk om meer inspraak te eisen en democratische rechten voor de arbeiders. Het is veelzeggend dat vandaag dit idee van maandagbetogingen opnieuw wordt opgenomen, maar ditmaal tegen diegenen die verantwoordelijk zijn voor het neo-liberale beleid.

Op de demonstratie in Rostock was er een strijdbare sfeer als gevolg van de enorme woede van de aanwezigen. De sprekers met de meest radicale kritiek op de regering en de grote bedrijven werden het best ontvangen. Er werden slogans geroepen als “Hartz 4 zullen we stoppen“ (‘Hartz 4’ is de naam van een bezuiniging). Dat is een uitdrukking van het feit dat de demonstranten vastberaden zijn om af te rekenen met het huidige wanbeleid. De officiële vertegenwoordigers van de vakbonden en de ex-communistische PDS moesten de regering sterk bekritiseren. Er waren echter geen voorstellen uit deze hoek om de beweging verder op te bouwen om de sociale kaalslag tegen te houden.

De SAV stelt voor om het verzet verder op te bouwen en deze oproep werd erg positief ontvangen op de actie. Voor veel aanwezigen was het duidelijk dat deze demonstratie slechts een beginpunt mag zijn en dat er meer mensen gemobiliseerd moeten worden. Wij eisen dat de vakbonden en de vakbondsafgevaardigden in de bedrijven mobiliseren naar een staking toe. Daartoe werd op de demonstratie opgeroepen door ons gemeenteraadslid Christine Lehnert van de SAV, en de oproep werd door veel aanwezigen gesteund. We zullen proberen om naar de demonstratie van volgende maandag 1.000 extra demonstranten te mobiliseren. Bovendien zullen we daar de discussie over komende acties in de bedrijven op de agenda plaatsen en concrete voorstellen doen om de beweging op te bouwen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie