Massaal protest in Latijns Amerika

Actualiteit van de week

Na weken van massaprotest, tegen de plannen om de gasrijkdommen van Bolivië te verkopen aan de VS, maar ook voor hogere lonen, betere pensioenen, landhervormingen en een terugtrekking van Bolivië uit de FTAA (Free Trade Association of the Americas), houdt president Sanchez de Lozada het voor bekeken en vlucht naar Miami. Mesa, vice-president onder Lozada, neemt zijn plaats in. Hoewel hij door sommige kranten bestempeld wordt als een "man van het volk", is dit een millionair, een journalist/historicus die zijn eigen mediaimperium heeft opgebouwd en nauw gelinkt is met het voormalige neo-liberale beleid.

Met deze machtsovergang hebben de machthebbers tijd gekocht, maar de oppositie heeft de nieuwe president welgeteld 90 dagen om in te gaan op de eisen van de betogers. Nationalisatie van de gasreserves is één van de eisen van de beweging!

Eénzelfde massabewegingen in Latijns-Amerika hebben regimes doen zwichten voor de druk. In Peru kon Toledo zijn plannen voor de privatisering van de electriciteit in zijn zak steken en is het Lichtend Pad zich opnieuw aan het organseren. In Ecuador heeft Gutierrez de staat van beleg aangekondigd tegen protesten van bananentelers en ook in Argentinië zit de schrik voor het heropstaan van de massabeweging er dit in. De regering weigerde in te gaan op de vraag van het IMF om nieuwe besparingen door te voeren in ruil voor een nieuwe lening.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie