BLOG. Enkele korte stukjes

We publiceren elke zaterdag enkele korte nieuwsberichtjes of teksten die verschenen op diverse linkse blogs. Het gaat om opvallende nieuwtjes of feiten die ons waren bijgebleven.


Patroons baas

De Vlaamse regering is een verzamelplaats van diverse woordvoerders van het patronaat. De vroegere voorzitter van Unizo (die bij Unizo huidig CD&V-voorzitster Marianne Thyssen verving), Kris Peeters, leidt een team met onder meer voormalig VOKA-voorzitter Philippe Muyters en de vroegere baas van De Lijn, Ingrid Lieten. Ook de SP.a beschikt immers over patroons. Nu koos Peeters Derrick Gosselin als nieuwe kabinetschef. Gosselin was de voorbije jaren een topman bij GDF Suez, het energiebedrijf dat al jarenlang recordwinsten maakt op basis van onze peperdure energiefactuur. Deze Vlaamse regering staat duidelijk niet aan de kant van de werkenden en hun gezinnen, het is een weinig verhulde marionet van het bedrijfsleven en het patronaat.


Merkel organiseert feest voor directeur Deutsche Bank

Als de overheid toch betaalt voor de gokoperaties van de banken de afgelopen jaren, dan kan de overheid even goed betalen voor de private feestjes voor de topbankiers. Dat bleek in Duitsland waar kanselier Merkel met gemeenschapsmiddelen een feest organiseerde voor de verjaardag van Joseph Ackermann, topman van Deutsche Bank. Op het feest waren tal van patroons aanwezig waaronder BASF-baas Hambrecht, Bayer-baas Wenning,… Gezien de economische situatie wil het patronaat blijkbaar dat haar private feestjes bekostigd worden door de gemeenschap, de stakkers kunnen het zelf niet meer betalen. Merkel ziet zelf geen graten in het initiatief en stelde een “kritische afstand” te hebben bewaard tegenover Ackermann in wat ze een “open discussie over economie, cultuur, onderwijs en onderzoek” noemde. Een open discussie waarop uiteraard geen arbeiders, studenten of onderzoekers aanwezig waren.


De Grauwe waarschuwt

Verschillende nieuwsberichten hebben het over het einde van de recessie. Voor de bankiers volstaat dit samen met hernieuwde winsten om de champagne te ontkurken. Professor De Grauwe, tot voor enkele jaren parlementslid voor de VLD, waarschuwt. In een opiniebijdrage in De Morgen van vorig weekend stelt hij dat de banken enkel nieuwe winsten kunnen maken door het geld dat ze van de overheid krijgen.

De Grauwe schrijft: “Het ziet er dus naar uit dat de bankiers de grote overwinnaars worden van de economische crisis. Nadat ze de economie aan de rand van de afgrond hebben gebracht, en door de overheid met de hulp van de belastingbetaler werden gered, treden er voor hen weer gouden tijden aan. Er stellen zich met deze evolutie twee problemen. Het eerste is ethisch, het tweede economisch.” De vaststelling dat de belastingbetalers – wij allemaal dus – moeten opdraaien voor de winsten van de bankiers noemt De Grauwe een “ethisch” probleem. Hij spreekt over het privatiseren van de winsten en socialiseren van de verliezen. Dat is volgens de professor de “beste manier om een nieuwe bankencrisis in de toekomst te garanderen.”


Kinderarbeid in Afrikaanse Malawi leidt tot nicotinevergiftiging

Zowat 80.000 kinderen in Malawi werken op tabaksvelden en lijden aan een zware nicotinevergiftiging. Kinderen vanaf vijf jaar werken op het veld en worden ziek van de tabak. De dosis nicotine die ze binnen krijgen, komt overeen met vijftig sigaretten per dag. De kinderen werken vaak tot 12 uur per dag en verdienen daarvoor 0,2 dollar per dag. Dat maakte de NGO Plan bekend in een opvallend rapport.


Een derde van alle soorten met uitsterven bedreigd

Het gaat niet goed met het milieu. Op dit ogenblik is er een massale golf van uitsterving van levenssoorten. 17.000 van de 45.000 soorten leven zijn met uitsterven bedreigd als gevolg van de klimaatveranderingen en de vervuiling. Voor ruim 3.000 soorten is de situatie “kritiek”. Dat blijkt uit uitgebreid wetenschappelijk onderzoek waarbij meer dan 20.000 studies werden doorgenomen. Wetenschappers hebben het over de zesde grootste uitstervingsramp ooit, de vorige dateert van 65 miljoen jaar geleden toen onder meer de dinosaurussen verdwenen.


Onderzoek naar CIA-praktijken

Er wordt een onderzoek opgezet naar dubieuze praktijken bij geheime CIA-ondervragingen. Daarbij zouden ondervragers onder meer hebben gedreigd om de kinderen van de verdachten te vermoorden en hun vrouwelijke familieleden te verkrachten. Dat blijkt uit een CIA-rapport uit 2004 dat nu bekend werd. Het rapport werd slechts deels openbaar gemaakt, maar deze delen volstaan al om de publieke opinie te schokken. Er werden dreigementen geuit maar even goed ook overgegaan tot marteltechnieken als waterboarding. Eerder bleek dat een verdachte van de aanslagen van 11 september 2001 reeds meer dan 180 keer aan die marteltechniek werd onderworpen.


Vanaf 2 oktober: "Capitalism: a love story" van Michael Moore

Op 2 oktober gaat in de VS de nieuwe film van Michael Moore in première. Bij ons is het nog afwachten wanneer de film zal vertoond worden, wellicht pas in 2010. Hieronder alvast een opwarmer met de trailer.


Afghaanse verkiezingen

In The Guardian verscheen een scherpe cartoon over de Afghaanse verkiezingen. De NAVO-troepen gebruiken aan de ene kant bommen en aan de andere kant lege stembussen. Beide tactieken leiden evenwel niet tot de door het imperialisme verhoopte doel.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig