Home / Op de werkvloer / Gevangenissen / Privatisering van de gevangenissen?

Privatisering van de gevangenissen?

De afgelopen maanden zijn onze gevangenissen verschillende keren in opspraak gekomen. Gevangenissen die op instorten staan, overbevolking, ontsnappingen,… Er is altijd wel iets aan de hand. Het is al langer dan vandaag duidelijk dat de gevangenissen in ons land met een aantal structurele problemen kampen. Een aantal liberale politici grijpen de situatie aan om opnieuw een debat te lanceren over de samenwerking met de privé-sector bij de financiering, bouw en uitbating van nieuwe gevangenissen.

Karel

Het liberale argument is dat de private sector efficiënter en dus goedkoper een gevangenis kan bouwen en uitbaten dan de overheid. Op een moment dat de overheid geen middelen heeft om te investeren in infrastructuur, is het voor sommigen een aantrekkelijk idee om beroep te doen op private middelen. De vraag is echter of het klopt dat de privé zoveel goedkoper en efficiënter is dan de publieke sector. Verschillende buitenlandse studies menen in ieder geval van niet.

De laatste jaren doet de overheid in toenemende mate beroep op private middelen om op korte termijn een mooie begroting te kunnen presenteren. De rekening wordt op die manier doorgeschoven naar de volgende jaren. De kosten voor de bouw van de justitiepaleizen in Antwerpen en Gent zijn gigantisch de hoogte in gegaan en het is de gemeenschap die daarvoor mag opdraaien.

De private sector zal enkel investeren in gevangenissen als ze daar winst mee kan maken. Iemand zal daarvoor moeten betalen: het personeel, de belastingsbetaler en de gevangenen. Op een moment dat de banken in de problemen kwamen, heeft de overheid op zeer korte termijn miljarden gevonden om ze te redden. Waarom moet dezelfde overheid een aantal maanden later opeens beroep doen op private middelen om een paar gevangenissen te bouwen?

Leave a Reply