Tecteo (Luik). Directie niet opgezet met LSP-pamflet

Gisterenochtend verdeelden LSP-leden een pamflet aan enkele vestigingen van de intercommunale Tecteo in Luik en Ans. Er waren tal van reacties, waaronder ook enkele verbazingwekkende. Bij Tecteo ligt al enige tijd een fors besparingsplan op tafel: de directie wil 22 miljoen euro besparen op de kap van de arbeiders.

Verslag door Jean Peltier

Ons pamflet legde uit dat het plan dat voorligt een grote sociale achteruitgang betekent voor de arbeiders van Tecteo. Bovendien is het evident dat directies van andere intercommunales deze aanval zouden zien als een uitnodiging om hetzelfde te doen. Het pamflet – waarvan je een vertaling hieronder kan lezen – eindigde met de nood aan verzet tegen dit onaanvaardbare plan.

We kregen heel wat respons op dit pamflet. Verschillende en arbeiders en syndicale militanten belden ons om ons te bedanken voor dit pamflet en voor het feit dat we de situatie bij Tecteo opvolgen. Velen kwamen op onze site alle artikels over Tecteo lezen.

Niet iedereen was even opgezet met ons pamflet. De directie van Tecteo zag zich verplicht om te reageren met een bericht dat via intranet naar alle personeelsleden werd verstuurd. Hieronder vind je de tekst van dat bericht.

“Bericht aan het personeel.

“Er is vastgesteld dat er op woensdag 26 augustus 2009 voor de sociale zetel een pamflet werd uitgedeeld door een extreem-linkse politieke partij met daarin lasterlijke beweringen tegenover onder meer de algemene directie.

“De informatie in dit pamflet is leugenachtig, verzonnen en schadelijk voor het imago van onze intercommunale. De directie kan zich enkel maar verbazen over gebruikte methode en betreurt ten stelligste dit initiatief dat puur politiek is.

“Om de werknemers van onze intercommunale objectief te informeren over het nieuwe arbeidsreglement en de sectoriële context waarin Tecteo evolueert, zal een persoonlijk informatiemoment worden georganiseerd in de loop van 31 augustus tot 4 september.”

Deze reactie is opvallend gezien het feit dat ons pamflet enkel een vaststelling maakte van de geplande besparingen en de gevolgen hiervan op de inkomens en het statuut van het personeel. Mogelijk was de directie vooral geschokt door het stukje waarin we de vraag stelden wat de opoffering van de heer Moreau, directeur van de intercommunale, zou zijn. Daarin wijzen we erop dat de directeur van Tecteo tal van mandaten heeft in de regio en bij de PS waarbij hij over een meer dan comfortabel inkomen beschikt.

Iedereen wacht alleszins vol ongeduld op de “objectieve informatie” over de geplande besparingen. Zal de directie daarbij overigens de ruimte geven aan de syndicale delegaties om de belangen van de werknemers te verdedigen? Dat zal immers nodig zijn tegenover de politiek van sociale afbraak die de directie voorstelt.


Neen aan het plan-Moreau

Pamflet van LSP-Luik

Op 13 augustus keurde de raad van bestuur van Tecteo een plan goed waarmee het 22 miljoen euro wil besparen op de kap van de werknemers en dat ondanks jullie verzet, zoals uitgedrukt op de vergadering van het ACV en door de delegatie van het ACOD.

Dit plan is een enorme sociale achteruitgang voor de arbeiders van Tecteo. Als alle maatregelen opgeteld worden – 38 uren werken in de plaats van 36, het optrekken van de leeftijd waarop verlof voorafgaand aan het pensioen mogelijk is van 58 naar 60 jaar, aanpassing van de loonschalen op het einde van de loopbaan (waarbij loonsverhogingen worden beperkt), afschaffing van premies, invoering van een jaarlijkse evaluatie waarbij premies kunnen worden ingetrokken – dan komen we al snel tot een gemiddeld loonsverlies van 4.400 euro bruto per jaar per werknemer!

Naast het grote loonverlies wil de directie ook het statuut van de benoemde persoonsleden ter discussie stellen, onder meer via de jaarlijkse evaluaties en de mogelijkheid om mensen af te danken op basis van negatieve evaluaties.

Dit plan is catastrofaal voor de werknemers van Tecteo. Maar niet enkel voor jullie. Hiermee wordt ook een boodschap gegeven aan andere patroons, in de eerste plaats bij de intercommunales en nadien in alle openbare diensten en ook in de privébedrijven. Morgen kunnen zij aan hun personeel zeggen: “Kijk maar naar Tecteo, een overheidsbedrijf met sterke vakbonden, daar was het personeel redelijk en werden toegevingen aanvaard. Om concurrentieel te blijven, vragen we jullie ook om meer te werken voor minder loon.”

Eind juli werd vastberaden gereageerd met een staking en een optocht door de stad. Vandaag is er ook een reactie nodig.

We willen jullie uiteraard niet zeggen wat jullie moeten doen, maar om dit onaanvaardbare plan tegen te houden zal er volgens ons meer nodig zijn dan persberichten en symbolische acties. Een echte mobilisatie door de syndicale delegaties zou de heer Moreau en co wel eens kunnen doen nadenken, zeker indien de mobilisatie:

– de directie pijn doet in de portemonnee, onder meer door echte stakingsacties;

– oproept tot solidariteit bij andere arbeiders in de regio aangezien het plan van Tecteo ongetwijfeld zal dienen als voorbeeld voor gelijkaardige besparingsmaatregelen elders;

– publiekelijk ingaat tegen die managers en aandeelhouders die beweren “socialist” te zijn, maar zich even grof gedragen als de patroons in de privé.

En u, meneer Moreau, waar zijn uw opofferingen?

Moreau gebruikt alle mogelijke middelen om zijn geplande aanval op de inkomens door te voeren. Intussen zorgt hij goed voor zichzelf. Moreau is goed voor 70.000 euro bruto per maand. Hij verdient op zijn eentje evenveel als de halve Waalse regering samen. Hij heeft 16 mandaten, waaronder die van waarnemend burgemeester van Ans, directeur van Tecteo en haar filialen (waaronder internetbedrijf Voo), directeur van het Congrespaleis van Luik, bestuurder bij het Luikse gasbedrijf ALG, de Luikse intercommunale voor het water CILE,… Naast zijn vergoedingen zijn er ook de voordelen in natura. Je mag er van op aan dat hij niet zal besparen op de eigen premies en zitpenningen. Met dergelijke bedragen wordt het moeilijk om het verschil te zien tussen een PS-voorzitter van een intercommunale en een MR-patroon in de privé.


Lees ook

  • Tecteo. Woede neemt toe, nood aan mobilisatieplan (20 augustus)
  • Staking bij Tecteo in Luik omdat 20 miljoen euro op de kap van de arbeiders wordt bespaard (3 juli)
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie