Protest na homofoob geweld in Israël

Op 1 augustus werden twee homo’s en een lesbienne vermoord in Tel-Aviv. Bij de aanval vielen ook tal van gewonden. Een man in zwarte kleren schoot in het wild op een holebi-activiteit. Dit was de meest ernstige homofobe aanval ooit in Israël. Het geweld trok onmiddelijk een golf van protest op gang.

Het kwam al snel tot een spontane betoging met meer dan 1.000 aanwezigen, waarbij een voortrekkersrol werd gespeeld door militanten van Maavak Sozialisti (onze zusterorganisatie in Israël/Palestina) en Hadash (een front rond de Communistische Partij). Ook in de daaropvolgende dagen waren er acties en het kwam tot een historische massabijeenkomst in Tel Aviv met naar schatting 70.000 aanwezigen. Tegelijk waren er solidariteitsoptochten in onder meer de VS en West-Europa.

De omvang van het protest dwong de traditionele politici tot een veroordeling van het geweld. Tegelijk werd geprobeerd om de protestacties wat af te zwakken door de mogelijkheid van een persoonlijke afrekening te promoten. Het is overigens opvallend dat dit argument niet wordt gebruikt bij Palestijnse aanslagen in Israël.

De traditionele politici ontkennen hun verantwoordelijkheid in het stimuleren van homofobie, discriminatie en het ondersteunen van extreem-rechts. In een poging om aansluiting te vinden bij de beweging, probeerden ze om zoveel mogelijk aandacht te besteden aan persoonlijke oproepen aan ouders om hun kinderen te aanvaarden los van hun seksuele geaardheid.

Dat dit hypocriet is, blijkt onder meer uit de homofobe standpunten die welig tieren in de partij Kadima van Livni. Bovendien waren het leden van Kadima die mee aan de basis lagen van de anti-democratische maatregelen waarmee in het verleden Gay Pride betogingen werden verboden.

Maavak Sozialisti had op de grote betoging onder meer een spandoek met de slogan: “De homofobe machthebbers zijn verantwoordelijk”. De krant Haaretz merkte terecht op dat die slogan de pijnlijke positie van president Peres duidelijk maakte: Peres hield dan wel een toespraak maar liet zich eerder vooral gelden als een homofoob. Maavak Sozialisti voert campagne voor volledige gelijke rechten voor holebi’s als onderdeel van een strijd voor een socialistische samenleving waarin alle individuen zich ten volle kunnen ontplooien.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist