Succesvolle zomerschool van het CWI

Vorige week kwamen 350 leden uit tal van landen samen in het Gent voor een week intense politieke discussies en uitwisseling van ervaringen. Het werd een bijzonder enthousiaste bijeenkomst en ook de grootste zomerschool die we organiseerden in jaren. De optimistische sfeer kwam er tot uitdrukking in de bijdragen van kameraden uit België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Griekenland, Engeland & Wales, Schotland, Ierland, Polen, Tsjechië, Oekraïne, Kazakstan, Israël, Pakistan, de VS, Brazilië en Venezuela.

Geert Cool

Het hoogtepunt van de week was een stevige meeting over het dertigjarig bestaan van het CWI. In 1974 werd in een Londens café door 46 afgevaardigden opgericht. Toen waren er kleine afdelingen in 4 landen. Vandaag is onze organisatie numeriek veel sterker en hebben we ook aangetoond de test van de praktijk te doorstaan in belangrijke strijdbewegingen. Vier van de 46 oorspronkelijke oprichters van het CWI woonden de zomerschool bij.

Een eerste spreker op de meeting was Miguel Leme uit Brazilië. Daar neemt onze organisatie deel aan de opbouw van een nieuwe partij die er komt als reactie op het rechtse beleid van de regering van Lula en de PT. De ontwikkeling van een nieuwe partij (de PSOL – partij voor socialisme en vrijheid) is een belangrijk nieuw gegeven in Brazilië. Op de zomerschool was er overigens ruime aandacht voor Latijns-Amerika waarbij optimaal gebruik gemaakt werd van de aanwezigheid van kameraden uit Brazilië en Venezuela om een beter beeld te krijgen op de ontwikkelingen daar.

De tweede spreker was Arne Johanson uit Zweden. Hij lag mede aan de basis van onze Zweedse afdeling toen die begin jaren ’70 van start ging en was sindsdien steeds hoofdredacteur van ons blad. In plaats van een onregelmatig en erg beperkt blad, hebben we nu een weekblad in Zweden. Onze partij is er sterk vooruitgegaan en heeft er momenteel 6 gemeenteraadsleden.

Leila Messaoudi uit Frankrijk legde uit hoe de Franse afdeling de afgelopen jaren is opgebouwd. Dit was geen gemakkelijk proces aangezien wij er voortkomen uit splitsingen binnen andere organisaties en veel interne discussies hebben moeten voeren. De afgelopen jaren zijn we er begonnen met de opbouw van een sterke organisatie die numeriek wel nog erg klein is, maar een enorme politieke vastberadenheid en duidelijkheid heeft ontwikkeld.

Anna Chedzova uit Rusland sprak over de opbouw van een marxistische organisatie in de voormalige Sovjetunie. Dat is nu de grootste trotskistische organisatie daar, en de enige die vertegenwoordigt is in Moldavië en Kazakstan. Dit is niet vanzelfsprekend gelet op het verleden en de ervaringen met het stalinisme. Ook de val van het stalinisme en de enorme afbraak van de levensstandaard maakt het moeilijk, maar toch slagen we er in om in verschillende Oost-Europese landen een ingang te vinden en organisaties op te bouwen. Op de zomerschool konden we ook een kleine delegatie uit Polen verwelkomen en zoals benadrukt werd, was de verkiezing van een kameraad in de gemeenteraad van het Oostduitse Rostock de eerste electorale doorbraak van trotskisten in Oost-Europa sinds de val van het stalinisme.

De meest indrukwekkende toespraak kwam van Tony Mulhearn die begin jaren ’80 voorzitter was van de Labour Party in Liverpool toen onze organisatie (toen onder de naam Militant) een meerderheid had binnen de lokale Labour Party. Tony sprak over de enorm intense strijd die gevoerd werd tegen het establishment. Het establishment had verwacht dat de lokale Labour Party haar verkiezingsbeloftes in 1983 zou inslikken en een bezuinigingsbeleid zou voeren. Maar in plaats daarvan vertaalden onze kameraden de taal van het socialisme in de taal van het bouwen van sociale woningen, het uitbreiden van openbare diensten, creëren van banen… Liverpool toonde aan wat een socialistisch (dus niet sociaal-democratisch) gemeentebestuur kan doen en dit was een enorme inspiratie voor veel aanwezigen op de zomerschool, waarvan er heel wat nog niet geboren waren in 1983!

De meeting werd afgesloten door Peter Taaffe, de algemeen secretaris van de Socialist Party in Engeland en Wales. Peter hield er een krachtige toespraak waarin hij zich vooral richtte naar de jongeren. Hij was 30 jaar geleden één van de aanwezigen op het oprichtingscongres van het CWI en heeft sindsdien steeds een belangrijke rol gespeeld in de opbouw van onze internationale organisatie. Hij riep ons op om vastberaden de strijd verder te zetten en af te rekenen met het kapitalisme.

Kameraden die de afgelopen jaren meerdere keren deelnamen aan onze zomerschool waren het er bijna allemaal over eens dat dit één van de beste zomerscholen ooit was. De combinatie van een enorme politieke ervaring met de enorme dynamiek van onze jonge leden vormt een waarborg voor de versterking van onze krachten in de komende periode!

Enkele foto’s:

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist