Agfa-Gevaert: arbeiders weigeren inlevering op loon

Een referendum onder de arbeiders van Agfa-Gevaert leverde een duidelijk beeld op van de stemming onder het personeel: 73% verwierp het voorstel van de directie om in te leveren op de lonen. De directie wou aanvankelijk 10% loon laten inleveren, onder syndicale druk bij de onderhandelingen werd dat tot 3% teruggebracht. Maar ook dat is niet aanvaardbaar voor de arbeiders.

De directie wou klaarblijkelijk aan het loon van de arbeiders zitten. Dat was het centrale punt dat in de onderhandelingen met de bonden steevast terug naar voor kwam. Mogelijke alternatieven voor de geplande besparingen werden door de directie van tafel geveegd. Zelfs pistes als loonlastenverlagingen op ploegenarbeid, verhoogd percentage tijdelijke werkloosheid,… werden door de directie afgewezen. Het doel van de directie was expliciet en duidelijk: de lonen zelf aanpakken en daarmee een voorbeeld stellen.

De vakbonden zijn vrij ver gegaan bij het overwegen van mogelijkheden. Er werd zelfs gepoogd om een gelijkaardige regeling als bij de bedienden voor te stellen waarbij enkele maanden 80% zou gewerkt worden, gecombineerd met loonlastenverlaging op ploegenarbeid, tijdelijke werkloosheid, gesubsidieerde arbeidsduurverminderingsdagen,… Zelfs dat ging niet voor de directie. Hierop hebben de arbeidersbonden de onderhandelingen verlaten.

De directie deed hierna een eenzijdig voorstel dat aan de arbeiders werd voorgelegd. Het betrof een inlevering op het loon van 3% en het invoeren van 9 onbetaalde werkdagen in een periode van 20 maanden. De directie stelde meteen dat het andere eenzijdige maatregelen zou nemen indien dit voorstel werd verworpen. 73% van de arbeiders stemde tegen het voorstel waardoor het nu afwachten is wat de directie zal doen.

Op een aantal punten, zoals de afschaffing van het collectieve busvervoer, lijkt de directie intussen aan te dringen. Voor het afgelopen weekend werd geen busregeling doorgegeven. Dergelijke elementen zijn natuurlijk belangrijk, maar het centrale punt voor de verwerping van de voorstellen van de directie was wel degelijk de vraag naar een inlevering op het loon.

In de media verklaarde Bruno Verlaeckt, secretaris van de Algemene Centrale, terecht: “De arbeiders leveren al jaren in met herstructureringen en tijdelijke werkloosheid. Voor hen is het welletjes geweest.” Morgenochtend zijn nieuwe onderhandelingen gepland. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

> Website van ABVV-Gevaert

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie