BLOG. Enkele korte stukjes vanop linkse socialistische blogs

We publiceren elke zaterdag enkele korte stukjes die deze week verschenen op blogs die (al dan niet rechtstreeks) verbonden zijn aan LSP. Het gaat om opvallende of scherpe stukjes die ons waren bijgebleven.


Satirische column

Pieter De Crem gesneuveld in Afghanistan

BRUSSEL – Gisteren maakte een hooggeplaatste bron bij Defensie bekend dat minister Pieter De Crem (CD&V) op 16 mei 2009 overleed na een incident in het noorden van Afghanistan. De Crem werd neergeschoten tijdens een bezoek aan de Belgische troepen die deel uitmaken van een zogenaamd opleidingsteam dat het Afghaanse leger met raad en daad bijstaat. Naar verluidt zou het om een tragisch voorval van friendly fire gaan, en dat tijdens een toespraak van De Crem tot de soldaten.

Een anonieme ooggetuige stelde dat de minister “het zelf uitlokte” door, vermoedelijk om zijn betoog extra kracht bij te zetten, “als een wildeman in de lucht te beginnen schieten met een machinegeweer”. Daarbij raakten drie Amerikaanse soldaten van een aangrenzende legerbasis lichtgewond. Tijdens de verwarring die daarop ontstond zou een Amerikaanse scherpschutter De Crem hebben neergehaald.

Er is voorlopig nog geen officiële reactie vanuit het Pentagon, maar volgens insiders heeft de scherpschutter correct gehandeld volgens de geldende rules of engagement. Bronnen bij defensie benadrukken dat ook de Belgische soldaten zich gedurende het incident zeer correct en volledig volgens de regels gedroegen. “Onze mensen weten zeer goed hoe ze hierop moeten reageren”, zegt Ingrid Baeck, woordvoerder van Defensie. “Zij zijn hiervoor gedrild.” Behalve Pieter De Crem zelf vielen er geen doden aan Belgische kant. Baeck: “Dit incident is bijzonder goed verlopen, het bewijs is er dat de bescherming van de Belgische militairen voldoet.”

Het bericht van het overlijden van De Crem werd een maand lang verzwegen om familieleden niet te verontrusten. Ook wou men zijn trouwe kiezers geen ongemakkelijk gevoel geven door de Oost-Vlaamse CD&V-lijst in volle verkiezingscampagne nog aan te passen. Vanuit de oppositie kwam er alvast heel wat kritiek over het gebrek aan eerlijke informatie. Bij wijze van wederwoord werd een passage uit het testament van minister De Crem voorgelezen door CD&V-fractieleider Verherstraeten. Daarin noemt De Crem elke kritiek van de oppositie “voorspelbaar omdat men van bij het begin tegen die operatie in Afghanistan was. Ik weet ook niet of die kritiek gedeeld wordt door de publieke opinie.” Verherstraeten voegde daar nog aan toe dat de 23733 voorkeurstemmen voor De Crem en de verkiezingsoverwinning van de CD&V aantonen dat wijlen De Crem de publieke opinie inderdaad nog steeds aan zijn kant heeft, zelfs in het hiernamaals.

Jon Sneyers

Armsten worden hard geraakt door besparingen in Californië

De Amerikaanse deelstaat Californië is zo goed als failliet en dat heeft verregaande gevolgen. Gouverneur Schwarzenegger wil onder meer drastisch snoeien in de sociale zekerheid. Hij wil bijvoorbeeld het opvangnet inzake gezondheidsverzekering voor de armsten afschaffen, studiebeurzen aan de unief zouden verdwijnen,… De deelstaat zit diep in de problemen en dat zal de bevolking voelen. De medische verzekering van 928.000 kinderen en jongeren staat op de helling. Het afschaffen van de studiebeurzen zou 180 miljoen dollar moeten opleveren in het eerste jaar dat het wordt doorgevoerd, geleidelijk aan zouden studiebeurzen volledig verdwijnen en 900 miljoen dollar besparen voor de regering. De universiteiten zouden het sowieso met 600 miljoen dollar minder moeten doen. Ook de gevangenissen moeten fors besparen: 750 miljoen dollar. Schwarzenegger stelt dat er geen andere keuze is, de inkomsten zijn te fors gedaald om hetzelfde niveau van uitgaven te behouden. Bijgevolg moeten de armsten, de werkenden en de jongeren maar opdraaien voor de crisis?


1,22 miljoen jobs weg in Eurozone

In de eerste drie maanden van dit jaar gingen in de 16 landen van de Eurozone maar liefst 1,22 miljoen jobs verloren. Dat is de grootste achteruitgang sinds Eurostat begon met het bijhouden van Europese cijfers (1995). In Spanje ging in de drie eerste maanden van dit jaar één op de dertig jobs verloren. Buiten de Eurozone worden vooral de Baltische staten in Europa hard getroffen. Na die eerste drie maanden van dit jaar is de werkloosheid bovendien nog sneller gaan stijgen.


Gratis werken om crisis te bestrijden?

British Airways vroeg aan 40.000 personeelsleden om vier weken gatis te komen werken om zo een faillissement te vermijden. De topman die de vraag aan het personeel stelde, maakte meteen bekend dat hij zelf ook een maandloon zal inleveren. In zijn geval gaat het om 72.000 euro. Tegelijk wil British Airways een tiende van het personeel wegsnoeien in een nieuw besparingsplan. Uiteraard is de woede onder het personeel groot. De jarenlange winsten verdwenen in de zakken van de aandeelhouders en het goed betaalde management. Nu het moeilijker gaat, zouden de arbeiders moeten betalen?


Michael Moore zamelt geld in voor arme topbankiers…

HLN schrijft: "Filmmaker Michael Moore heeft met een reclamefilmpje in bioscopen dit weekend voor flink wat opschudding gezorgd in New York, Los Angeles, Washington en Chicago. In de trailer voor zijn nieuwe documentaire over de financiële crisis roept Moore op de arme topmannen van de Amerikaanse banken financieel te steunen. "Ik weet dat u al eerder gegeven heeft", knikt Moore. "Maar geef nog wat meer. U zult zich er beter van voelen." Tegelijkertijd liepen er mensen met busjes door de zaal om geld in te zamelen. Op hun T-shirts stond de tekst ‘Save our CEO’s’. Op zijn website zegt Moore niet te weten of iemand ook echt geld heeft gegeven. Maar als dat wel zo is, gaat dat geld naar de voedselbank."


Britse bond dreigt steun aan Labour op te zeggen

Eindelijk begint het ook bij de leiding van Unison, de Britse vakbond van overheidspersoneel, te dagen dat de aanhoudende financiële steun aan de Labour-partij totaal misplaatst is. Het is een Labour-regering die maatregelen neemt die slecht zijn voor het overheidspersoneel en dus ook de leden van Unison. Waarom zou een vakbond de hand voeden die haar slaat? De leiding van Unison staat niet gekend als links en strijdbaar, maar toch ziet ze zich gedwongen om de financiële steun aan Labour ter discussie te stellen. Daarmee wil het protesteren tegen privatiseringsplannen van de regering. Het gaat in totaal om een bedrag van maar liefst 1 miljoen pond per jaar!


Grote onderwijsbetogingen in Duitsland

Woensdag waren er in Duitsland maar liefst 250.000 betogers in meer dan 80 steden. De betogingen waren acties tegen de besparingen in het onderwijs. De betogers vragen een beter onderwijs met kleinere klassen, meer personeel, afschaffing van het inschrijvingsgeld,…


Arbeiders eisen respect

Een staking omdat een vlag van een voetbalclub weg moet? Het lijkt een detail die geen staking waard is, maar bij CMI in Seraing werd toch 24 uur gestaakt nadat de directie een vlag van Standard had weg gehaald. De bonden protesteerden en het kwam tot een staking. Die vlag mag dan al een detail lijken, voor veel arbeiders is het een uitdrukking van wie ze zijn en waar ze voor staan. En daar heeft de directie geen zaken mee. Wij steunen die staking dan ook volledig (over de keuze van de ploeg waarvan een vlag werd opgehangen, zullen we het niet hebben).


Seksueel misbruik in instellingen

Op korte tijd waren er verschillende berichten over gevallen van seksueel misbruik in instellingen voor jongeren met een beperking of met gedragsproblemen. Het feit dat een geval van misbruik bekend werd, leidde ook tot het bekend raken van andere gevallen. Het gaat telkens om misbruik door oudere jongeren uit de instelling. Kan een instelling of het beleid daar niets aan doen? Uit de reacties blijkt dat er wel degelijk iets aan kan worden gedaan: het afbouwen van grote mastodontinstellingen, het uitbreiden van begeleiding waardoor makkelijker over seksualiteit kan worden gepraat,… Psychiater Peter Adriaenssens: “Het publiek in zulke instellingen van bijzondere jeugdzorg of gehandicaptenzorg loopt te fel uiteen, zorgt voor machtsverhoudingen binnen leefgroepen en legt zo een druk op de instellingen.” En nog: “Elke instelling krijgt vroeg of laat te maken seksueel misbruik, dat is al jaren zo, en de sector pleit al zo lang voor meer toezicht. Als gewone ouders soms al gek worden van drie kinderen, wat geeft een leefgroep met veertien jongeren dan wel niet? We moeten naar een gezondere balans tussen jongeren en toezichthoudende volwassenen.” Alleen is dat niet evident op een ogenblik dat er reeds lange wachtlijsten en te weinig middelen voor handen zijn.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig