Total gaat voor harde confrontatie met Engelse arbeiders

Bij de raffinaderij van Total in het Engelse Lindsey is er opnieuw sociale onrust. Eerder kwam het bedrijf in het nieuws omdat het Britse bouwvakkers wou vervangen door goedkopere Italiaanse en Portugese arbeiders. Dat lukte niet, maar het patronaat heeft haar nederlaag nog niet verteerd. Daarom werd overgegaan tot het ontslag van de bouwvakkers om ze te vervangen door meer volgzame collega’s. Er kwamen solidariteitsacties waarop Total aankondigde dat het 900 arbeiders wil afdanken.

Solidariteitsoproep

> Februari 2009: Bouwvakkers bij Lindsey Oil Refinary (Total) halen overwinning op het Europa van het kapitaal

Op dinsdag 9 juni kondigde Shaw UK, een onderaannemer, reeds aan dat 81 bouwvakkers op de werf van Lindsey Oil Refinery “kans maakten” op ontslag. Een dag later volgde het ontslag van 51 arbeiders. Die 51 moesten direct vertrekken en zouden een weekloon krijgen als ontslagvergoeding. Er was geen syndicaal overleg. Tegelijk bleek dat een andere onderaannemer, RBC, 60 bouwvakkers had aangeworven vanaf 8 juni. Blijkbaar had RBC de jobs overgenomen van Shaw en moest dat verbergen hoe een aantal strijdbare militanten werden afgedankt. Het waren arbeiders van Shaw die de acties eerder dit jaar hadden geleid.

Op 10 juni werd beslist om het werk neer te leggen en onderhandelingen op te starten tussen de delegees en het management. Dat leverde niets op waarop de volgende dag opnieuw werd gestaakt. Arbeiders van andere onderaannemers sloten zich daarbij aan. De directie van Shaw stelde dat het bedrijf van de werf zou gehaald worden indien het werk op maandag niet hervat worden. Qua dreigement kon dat tellen.

Maandag stonden er piketten aan de ingang van de werf. De directie van Shaw was aan het nagaan hoe het haar dreigement van een lockout kon waarmaken. Er volgden nieuwe onderhandelingen, maar de directie eiste dat er eerst terug zou gewerkt worden vooraleer er over de ontslagen kon gesproken worden. De arbeiders namen dat ultimatum niet en besloten de staking verder te zetten.

Op dinsdag 16 juni kwamen vertegenwoordigers van de vakbonden Unite en GMB naar de werf om met de stakers te spreken en hun eisen over te brengen aan de directie. De eisen waren duidelijk: intrekken van alle ontslagen, stoppen van de overuren, verdelen van het overblijvende werk aan het HDS3 project.

De solidariteit met de arbeiders van Shaw breidde uit. Hierop besloot Total (de eigenaar van de olieraffinaderij Lindsey) om 900 arbeiders af te danken. Dat heeft geleid tot een snelle escalatie van de staking. Vanuit de stakers is er een vraag naar solidariteitsberichten. Deze kunnen worden gestuurd naar geminis@geminis.karoo.co.uk of telefonisch: 0044 7706 7 10041.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie