Verslag en foto’s vanuit Iran

Sinds dinsdag groeien de betogingen buiten Teheran aan. In verschillende steden kwam het tot confrontaties tussen linkse studenten en islamitische fundamentalisten. In de stad Isfahan vielen twee doden bij confrontaties met de politie. In Tabriz werden 180 studenten opgepakt. In Ahvaz vielen drie doden en tal van gewonden. In Koerdisch gebied zitten alle gevangenissen vol. In Teheran zouden intussen reeds 32 doden zijn gevallen.

Reza Farnoud

Achtergrondinfo

  • Iran: massaal protest vormt nieuwe fase van strijd
  • Dossier over Iraanse revolutie van 1978-79

De slogans op de betogingen zijn aan het veranderen. Er wordt minder nadruk gelegd op de verkiezingen of steun aan Mousavi. Er komen steeds meer slogans voor democratische rechten, een degelijk loon, werk, vakbondsrechten,… Linkse militanten zijn volop betrokken in het mobiliseren en organiseren van de acties. Daarbij proberen ze sociale eisen sterker naar voor te brengen in pamfletten, artikels of via toespraken op betogingen.

Gisteren trokken een aantal bussen met arbeiders uit de oliebedrijven naar Teheran om er hun steun aan de jongeren en arbeiders in de hoofdstad te betuigen. Er waren opnieuw acties op straat en het is belangrijk dat dit niet alleen jongeren omvat, maar ook bredere lagen van de arbeidersklasse.

De Amerikaanse president Obama blijft zich intussen op de vlakte houden. Er wordt gehoopt dat het regime de problemen zal kunnen oplossen. Het lijkt er zelfs op dat de imperialisten het liefste de huidige machthebbers zouden behouden. Indien de hervormers aan de macht komen en Khamenei van het toneel moet verdwijnen, zou dit de onstabiliteit in de hele regio kunnen versterken. Anderzijds is Ahmadinejad voor hen ook een probleem wegens zijn provocatorische opstelling en de immense beweging op straat.

Voor de arbeiders en jongeren zal het er op aankomen om de beweging te organiseren, te structureren en duidelijke politieke en sociale eisen naar voor te brengen. Wij moeten onze solidariteit daarbij betuigen!

Foto’s vanuit Isfahan

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie