Publieke meeting: 30 jaar CWI, de strijd voor de opbouw van een nieuwe revolutionaire Internationale van de arbeidersklasse

Op vrijdag 30 juli organiseert de Linkse Socialistische Partij samen met de Actief Linkse Studenten een meeting over het 30-jarige bestaan van het CWI, de internationale organisatie waartoe we behoren. De komende dagen zullen we een aantal artikels publiceren naar aanleiding van deze 30ste verjaardag. We willen je alvast uitnodigen op onze meeting op vrijdag 30 juli om 19u in auditorium E van de Blandijn te Gent!

LSP Gent en Actief Linkse Studenten organiseren: 1974-2004. 30 jaar CWI, de strijd voor de opbouw van een nieuwe revolutionaire Internationale van de arbeidersklasse.

Naar aanleiding van de Europese zomerschool, georganiseerd door de Actief Linkse Studenten, waarbij 300 jongeren uit Europa samenkomen voor een week van debat en discussie, wordt een publieke bijeenkomst georganiseerd die in het teken staat van de 30e verjaardag van het CWI (Committee for a Workers International) waarvan de LSP/MAS de Belgische afdeling vormt.

Deze gaat door op Vrijdag 30 juli om 19u in auditorium E in de gebouwen van de Gentse Universiteit op de Blandijnberg. Iedere sympathisant van de ALS en LSP is er welkom om kennis te maken met de ideeën die aan de basis lagen van de oprichting van het CWI en haar werking vandaag.

Volgende sprekers zullen er het woord nemen:

Peter Taaffe, Engeland Eén van de oprichters van de CWI, algemeen secretaris van de Socialist Party England/Wales en auteur van talrijke publicaties o.a. ‘A socialist world is possible – the history of the CWI’ een nieuw boek uitgegeven door het CWI.

Tony Mulhearn, Engeland Werd verkozen in de gemeenteraad in Liverpool in 1984 en speelde een leidinggevende rol in de strijd van de socialistische gemeenteraad tegen de conservatieve regering van Tatcher. Het midden van de jaren ’80 was eenperiode van radicalisatie en arbeidersstrijd in Groot-Brittannië met als belangrijkste exponenten Liverpool en de staking van de mijnwerkers. Het is en blijft een historische verworvenheid dat het CWI bewezen heeft in staatte zijn om revolutionaire massastrijd te leidden.

Arne Johansson, Zweden Arne was de eerste hoofdredacteur van Offensiv, het blad van onze Zweedse sectie, in 1973. Hij was één van de stichtende leden van het CWI in 1974 en maakt nog steeds deel uit van het Internationaal Uitvoerend Bureau van het CWI.

Anna Chvedova, Rusland Dat het CWI niet enkel haar aanwezigheid in de ex-Sovjet Unie heeft kunnen behouden in de laatste jaren, maar een versterkte aanwezigheid heeft in Rusland, Kazachstan, de Oekraïne en Moldavië en momenteel aan steun wint in enkele Centraal Aziatische republieken, getuigt van de aanhoudende relevantie die de ideeën van het Trotskisme hebben in het land van de socialistische revolutie van 1917. Anna Chvedova is een leidinggevende kameraad van het CWI in Voronezh, Rusland.

Leila Messaoudi, Frankrijk Gauche révolutionnaire, de Franse afdeling van het CWI, is het resultaat van een aantal jaar van discussies binnen de CWI groep in Frankrijk. Sommige van de leden keerden terug naar de Mandelisten van de LCR en hebben zichzelf ontbonden in het links reformistische milieu van deze organisatie. In scherp contrast tot deze houding van de laatstgenoemenden hebben de kameraden van Gauche Revolutionaire een belangrijke basis gebouwd voor het revolutionair Trotskyisme in Rouen en andere steden in Noord Frankrijk. Leila Messaoudi was kandidate voor Gauche Revolutionaire in de lokale verkiezingen dit jaar en is één van de leidinggevende kameraden van de Franse sectie van het CWI.

Miguel Leme, Brazilië Alhoewel het CWI over beperkte krachten, in verhouding tot de omvang van de bevolking, beschikt in een Brazilië heeft Socialismo Revolucionário, de Braziliaanse sectie van het CWI, een belangrijke rol gespeeld in de stichting van een nieuwe partij P-Sol (Party of Socialism and Liberty). Deze partij werd opgericht als reactie tegen de degeneratie van de PT (arbeiderspartij) en de regering van haar voorzitter Lula. Het belang van de politieke ontwikkelingen in Brazilië en Venzuela voor de arbeidersbeweging en de ideeën van het socialisme kunnen nauwelijks onderschat worden.

Delen: Printen: