Olivier Besancenot steunt LSP-campagne

Vandaag was er een persconferentie van de lijst LCR-PSL in Franstalig België en de Nouveau Parti Anti-capitaliste (NPA) uit Frankrijk. Olivier Besancenot, woordvoerder van de NPA, sprak zijn steun uit voor de lijst LCR-PSL (de Franstalige benaming van LSP – Parti Socialiste de Lutte) bij de Europese verkiezingen van 7 juni. In het kader van de persconferentie betuigde hij ook zijn steun aan de verkiezingscampagne van de Linkse Socialistische Partij in Vlaanderen.

Besancenot staat in Frankrijk gekend als één van de belangrijkste spreekbuizen van het verzet tegen de neoliberale politiek van Sarkozy. In een recente opiniepeiling kwam hij op nummer één op de vraag wie het belangrijkste oppositielid was tegenover Sarkozy. Een jaar geleden werd de NPA opgericht, een nieuwe brede linkse partij in Frankrijk, waar ook de Franse zusterorganisatie van LSP/PSL deel van uitmaakt.

Het is een belangrijke stap vooruit voor de linkerzijde dat in Franstalig België twee van de bestaande partijen de handen in elkaar hebben geslagen in een gemeenschappelijke campagne. We betreuren het feit dat in Vlaanderen de geesten nog niet rijp waren voor een gelijkaardig initiatief. Een kartel tussen de PVDA en LSP zou een belangrijke breuk geweest zijn met het verleden. Het zou een enthousiasme teweeg gebracht hebben bij een deel van het kiespubliek dat niet graag voor de keuze wordt gesteld tussen beide lijsten. Een toekomstige electorale doorbraak van radicaal-links in Vlaanderen zal gepaard moeten gaan met een bundeling van de belangrijkste krachten die zich verzetten tegen de neoliberale eenheidsworst van de traditionele partijen. Het potentieel voor radicaal-links zien we onder meer in Frankrijk met Olivier Besancenot en de NPA.

LSP-lijsttrekker Bart Vandersteene verklaarde: “De linkse socialisten verzetten zich tegen het Europa van het kapitaal. Ons verzet vertrekt van een internationalistisch standpunt. LSP steunt de campagne van NPA in Frankrijk en is tevreden dat we in Franstalig België tot een samenwerking met LCR kwamen. We verwelkomen de steun van Besancenot aan de LSP-campagne en wensen de NPA een goed resultaat toe bij de Europese verkiezingen. Een versterking van de NPA zal ook links in ons land versterken.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie